Antena 3 CNN Externe Tony Blair: O intervenţie terestră împotriva grupării Stat Islamic nu trebuie exclusă

Tony Blair: O intervenţie terestră împotriva grupării Stat Islamic nu trebuie exclusă

Tony Blair: O intervenţie terestră împotriva grupării Stat Islamic nu trebuie exclusă
de S.T.    |    22 Sep 2014   •   18:21

Fostul premier britanic Tony Blair, emisarul Cvartetului internaţional pentru Orientul Mijlociu, a declarat, luni, că nu trebuie exclusă posibilitatea unei intervenţii terestre împotriva combatanţilor din gruparea Stat Islamic aflaţi în Siria şi Irak.

Într-un mesaj publicat pe site-ul asociaţiei Tony Blair Faith Foundation, fostul premier britanic a afirmat că "nu poate fi dezrădăcinat acest extremism fără a merge acolo unde el a apărut, pentru a-l combate".

"Pot exista numeroase iniţiative diplomatice, condamnări, dar dacă acestea nu sunt însoţite de lupte fizice, vom reduce problema, însă nu vom câştiga", a adăugat el, potrivit AFP.

Organizaţia Stat Islamic (SI) le-a cerut luni susţinătorilor săi să ucidă cetăţeni, în special americani şi francezi, din ţările care formează coaliţia internaţională formată pentru combaterea insurgenţilor din gruparea teroristă prezenţi în Irak şi în Siria.

Statele Unite şi Franţa sunt cele două ţări care au desfăşurat până acum raiduri aeriene împotriva poziţiilor din Irak ale SI, grupare care în luna iulie a proclamat un "califat" în Siria şi Irak, unde controlează zone importante.

Preşedintele american Barack Obama a refuzat deocamdată să trimită soldaţi pentru a lupta împotriva grupării Stat Islamic, însă poziţia sa este privită cu scepticism în Statele Unite. Republicanii consideră că raidurile aeriene nu sunt suficiente pentru a-i opri pe islamişti ţinând cont în special de slăbiciunea armatei irakiene.

×
Subiecte în articol: Tony Blair Stat Islamic Siria Irak
Parteneri
Programul Rabla 2024 începe astăzi!
x close