Antena 3 CNN Externe Ucraina a început să primească gaz din Rusia, după o întrerupere de şase luni

Ucraina a început să primească gaz din Rusia, după o întrerupere de şase luni

Ucraina a început să primească gaz din Rusia, după o întrerupere de şase luni
Sursa foto: Foto: gazprom.com
09 Dec 2014   •   12:15
Rusia a reluat marţi livrările de gaze către Ucraina, după o întrerupere de şase luni provocată de disputa privind preţul gazului şi datoria neplătită de guvernul de la Kiev către compania rusă Gazprom.

"Ucraina a început să primească gaz din Rusia. Volumul importurilor este de aproximativ 43,5 milioane de metri cubi pe zi", a declarat Maxim Beliavski, purtător de cuvânt al companiei de stat ucrainene Ukrtransgaz, citat de Reuters.

În urmă cu o săptămână, compania de stat Naftogaz din Ucraina a anunţat că a plătit gigantului rus Gazprom 378 de milioane de dolari în avans pentru livrarea a aproape un miliard de metri cubi de gaze naturale ruseşti.

În iunie, Rusia a întrerupt livrările de gaze naturale către Ucraina, care refuza o creştere de preţ decisă de Gazprom.

Gazprom a introdus un sistem de plată în avans a gazelor furnizate Ucrainei, din cauza datoriilor de 5,3 miliarde de dolari ale acesteia.

După mai multe runde de negocieri, Rusia, Ucraina şi Uniunea Europeană au ajuns la un acord asupra reluării livrărilor de gaze ruseşti pentru această iarnă, în luna octombrie.

Ucraina a plătit Rusiei o parte a datoriei - în valoare de 3,1 miliarde de dolari - la începutul lui noiembrie, achitând o tranşă în valoare de 1,45 miliarde de dolari. A doua tranşă, în valoare de 1,65 de miliarde de dolari, va fi achitată până la sfârşitului anului.

×
Subiecte în articol: Gazprom
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close