Antena 3 CNN Externe Gruparea teroristă Stat Islamic vrea un front împotriva Europei creştine foarte aproape de România

Gruparea teroristă Stat Islamic vrea un front împotriva Europei creştine foarte aproape de România

 Gruparea teroristă Stat Islamic vrea un front împotriva Europei creştine foarte aproape de România
09 Ian 2016   •   01:38

Presa sârbă şi bosniacă a difuzat vineri o înregistrare video atribuită grupării jihadiste Statul Islamic (SI), în care aceasta ameninţă că vrea să creeze un 'califat' în Balcani, de unde să deschidă un nou front împotriva Europei creştine, consemnează agenţia EFE, preluată de Agerpres.

'Otrăviţi infidelii, ucideţi-i, aruncaţi-le în aer casele şi maşinile', este unul dintre mesajele ce se regăsesc în filmul de propagandă 'Onoarea stă în jihadul' SI. În înregistrarea video apar şi mai mulţi combatanţi proveniţi din statele balcanice cu populaţie majoritar musulmană, Albania şi Bosnia-Herţegovina, precum şi din Kosovo.

Se evidenţiază mesajul care cheamă la 'înlăturarea guvernului trădător din Bosnia-Herţegovina, crearea unui califat în Balcani şi cucerirea Europei creştine'. Jihadiştii menţionează de asemenea că în Balcani au avut loc numeroase lupte de-a lungul secolelor, iar acum această regiune a devenit pentru ei un nou front şi un scut împotriva 'cruciaţilor' din Europa.

Este cunoscut faptul că în rândul combatanţilor jihadişti din Siria şi Irak se regăsesc şi numeroşi albanezi, bosniaci şi kosovari de confesiune musulmană.

Agenţia EFE notează că nucleele de populaţie musulmană din Bosnia, Albania şi Kosovo sunt o moştenire a secolelor de ocupaţie otomană, dar adaugă faptul că puţini dintre musulmanii din Balcani urmează curentele ultraconservatoare impulsionate din ţări precum Arabia Saudită, deşi în ultimele decenii a sporit influenţa acestora în zonă.

În Bosnia-Herţegovina au avut loc în ultimii 20 de ani circa zece atentate comise de indivizi asociaţi grupărilor islamiste radicale.

×
Subiecte în articol: ISIS
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close