Antena 3 CNN Externe UPDATE: Cinci morţi şi 40 de dispăruţi în urma deraierii unui tren de marfă în Quebec

UPDATE: Cinci morţi şi 40 de dispăruţi în urma deraierii unui tren de marfă în Quebec

UPDATE: Cinci morţi şi 40 de dispăruţi în urma deraierii unui tren de marfă în Quebec
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
07 Iul 2013   •   19:40
Update 19:40 - Cinci persoane au murit şi cel puţin alte 40 sunt date dispărute la 36 de ore de la gigantica explozie a unui tren de marfă, care a devastat sâmbătă orăşelul Lac-Mégantic din Quebec, potrivit unui nou bilanţ anunţat de poliţie duminică, relatează AFP, conform Mediafax.
"Au fost descoperite alte două cadavre, ceea ce ridică la cinci numărul persoanelor găsite printre dărâmături", a declarat un purtător de cuvânt al S?reté du Québec (SQ, poliţia provincială), Michel Brunet.
"Sunt cel puţin 40 de persoane care lipsesc la apel" în acest oraş cu 6.000 de locuitori, situat la 250de kilometri est de Montreal, a adăugat el. 

------------------

Update 17:40 - Cadavrele a două persoane au fost extrase, în noaptea de sâmbătă spre duminică, din zona exploziei unui tren într-un orăşel din Quebec, ridicând la trei numărul oficial al deceselor, potrivit poliţiei, relatează AFP.
"Poliţiştii au descoperit, în cursul nopţii, alte două cadavre, ceea ce ridică numărul victimelor la trei", a declarat presei un purtător de cuvânt, Michel Brunet. Acesta a adăugat: "Se ştie că vor fi şi alte decese".

------------------

Cel puţin 80 de persoane au fost date dispărute într-un orăşel din Quebec după deraierea şi explozia unui tren de marfă, care a distrus o parte din centrul localităţii, a declarat sâmbătă un pompier pentru AFP.
"Erau cel puţi 50 de persoane la barul" din Lac-Mégantic, oraş cu 6.000 de locuitori, situat la 250 de kilometri est de Montreal. "Nu a mai rămas nimic", a declarat pompierul, sub acoperirea anonimatului. Un val de petrol în flăcări a distrus clădirea, a adăugat el.
Căutările urmează să înceapă oficial duminică în zori, a precizat el.
Cel puţin patru vagoane-cisternă încărcate cu ţiţei au explodat, provocând moartea unei persoane şi rănirea alteia, potrivit unui prim bilanţ provizoriu, şi determinând evacuarea a cel puţin 2.000 de persoane şi distrugerea totală sau parţială a circa 40 de clădiri.

Postul public Radio-Canada anunţase anterior 60 de dispăruţi în Lac-Mégantic.
"În acest stadiu, bilanţul rămâne neschimbat. Se vorbeşte în continuare de un deces", a declarat, la scurt timp după ora 21.30 (04.30 ora României), un purtător de cuvânt al poliţiei din Québec (SQ, poliţia provincială), Michel Brunet. "Ne aşteptăm să fie şi altele", a declarat el. 
"Sunt şocat, îngrozit de veste. Din nefericire, este clar că au fost pierderi de vieţi omeneşti, chiar dacă nu se cunoaşte încă amploarea", a declarat sâmbătă seara premierul canadian Stephen Harper de la Calgary, în vestul Canadei.
"Gândurile şi rugăciunile mele sunt alături de oamenii din Lac-Mégantic. Aş vrea să le transmit condoleanţe familiilor victimelor", a adăugat Harper, care a oferit tot ajutorul necesar din partea Guvernului canadian provinciei Quebec, în urma acestei tragedii.
Premierul Quebecului, Pauline Marois, şi-a exprimat, la rândul său, "regretul profund" după ce a survolat oraşul şi a văzut "toate acele clădiri arse". "Am resimţit tristeţe în special pentru oamenii afectaţi de această catastrofă, centrul oraşului este distrus", a subliniat ea. 
Incendiile provocate de seria de explozii care a urmat nu erau controlate încă sâmbătă seara, la aproape 20 de ore de la catastrofă, iar autorităţile aşteptau sosirea spumei ignifuge din Statele Unite, la 25 de kilometri sud de Lac-Mégantic.
Este posibil ca accidentul să fi fost produs de un incident mecanic. Un purtător de cuvânt al companiei, Christophe Journet, a declarat pentru AFP că înainte de catastrofă, trenul fusese oprit în satul vecin, Nantes, pentru a se face schimbul de echipă şi că, din motive necunoscute, a început "să avanseze, să se mişte în pantă până în Lac-Mégantic", în timp ce sistemele de frânare erau active. 
În consecinţă, "nu exista niciun mecanic la bordul trenului" atunci când acesta s-a pus în mişcare, a declarat el.
Trenul ce aparţinea companiei americane The Montreal Maine & Atlantic număra cinci locomotive şi 77 de vagoane şi transporta petrol din statul american North Dakota (nord), potrivit vicepreşedintelui departamentului de marketing al companiei, Joe McGonigle.
Autorităţile din Quebec au vorbit despre 72 de vagoane care transprtau 100 de tone de petrol fiecare. "Aproximativ zece vagoane au fost securizate şi retrase din convoi", a declarat agenţia guvernamentală Urgence Québec într-un comunicat.
O echipă a Biroului pentru securitatea transporturilor din Canada desfăşoară o anchetă la faţa locului.
Un alt martor ocular, Nancy Cameron, a realizat o fotografie pe care a distribuit-o pe reţelele de socializare care arată flăcări ce se ridicau dintr-o locomotivă în timp ce trenul se afla în apropiere de satul Nantes, la 13 kilometri vest de Lac-Mégantic.
"Când am ieşit din barul-restaurant, am văzut vagoane venind cu viteză în centrul oraşului. Am văzut flăcări, am auzit zgomote. Auzeam explozii şi era foc peste tot. Am fugit până la apă", a declarat un martor ocular, Yvon Rosa, pentru Radio-Canada.
Accidentul a creat o ciupercă de foc imensă. Aproximativ 150 de pompieri se luptau cu flăcările, dintre care mai mulţi veniţi din statul american Maine, situat la 25 de kilometri sud de oraş. 
Aproximativ 40 de clădiri ar fi fost distruse total sau parţial de flăcări, potrivit Urgence Québec.
Martorii oculari au povestit că au auzit aproximativ şase explozii mari în timpul nopţii.

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close