Antena 3 CNN Actualitate Media Presa britanică: România bagă moldovenii în UE pe uşa din spate

Presa britanică: România bagă moldovenii în UE pe uşa din spate

Presa britanică: România bagă moldovenii în UE pe uşa din spate
19 Iul 2010   •   12:24

Presa străină, în special cea din Marea Britanie, a început să publice din nou articole referitoare la o temere mai veche: aceea că un val de imigranţi estici aducători de "rele" ar putea invada statele din vestul Europei. Dacă în trecut publicaţiile britanice îşi concentrau atenţia asupra emigranţilor de origine română, acum moldovenii sunt cei de care se tem autorităţile din Marea Britanie. Potrivit publicaţiilor Daily Telegraph şi Daily Express, România ar ?băga moldovenii pe uşa din spate în UE? prin simplicarea legii cetăţeniei.

Peste 900.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova au solicitat paşapoarte în România. Dacă vor obţine acest document, scriu jurnaliştii de la Daily Telegraph, moldovenii ar putea circula liber în UE şi implicit în Marea Britanie. Până în prezent, aproximativ 120.000 de solicitări de paşapoarte româneşti au fost deja rezolvate şi alte 800.000 sunt în curs de procesare, lucru care amplifică teama britanicilor că cetăţenii uneia dintre cele mai sărace state din estul Europei ar putea migra în masă în Marea Britanie.

Publicaţia britanică mai aminteşte că Traian Băsescu a promis moldovenilor ce se consideră români că vor putea circula liber atât în România cât şi în UE. Preşedintele României a solicitat ca autorităţile să primească cel puţin 10.000 de cereri de acordare a cetăţeniei române în fiecare lună. Daily Telegraph mai menţionează că salariul mediu lunar în Republica Moldova, care nu este ţară UE şi unde şomajul este ridicat, este de doar 130 de lire sterline.

Despre acest subiect au scris şi jurnaliştii de la Daily Express. Potrivit unui diplomat de la Bruxelles citat de publicaţia britanică, cererea de paşapoarte româneşti care permit ciculaţia liberă în UE este atât de mare încât Guvernul român a fost nevoit să deschidă noi consulate în Republica Moldova.

Presa britanică nu este însă singura care a dezbătut pe larg subiectul acordării paşapoartelor româneşti moldovenilor. Săptămâna trecută, publicaţia germană Der Spiegel a publicat un articol potrivit căruia simplificarea legii cetăţeniei din România va ?bagă moldovenii în UE prin uşa din spate?.

Antena3.ro

 

×
Subiecte în articol: Republica Moldova România UE cetatenie
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close