Antena 3 CNN Life Oameni Omul care a oferit matematicii ceva de nepreţuit. Este omagiat astăzi într-un mod special

Omul care a oferit matematicii ceva de nepreţuit. Este omagiat astăzi într-un mod special

Omul care a oferit matematicii ceva de nepreţuit. Este omagiat astăzi într-un mod special
de O.P.    |    15 Apr 2013   •   08:41

Astăzi se împlinesc 306 ani de la naşterea matematicianului elveţian Leonhard Euler, care a avut o contribuţie fundamentală în analiza matematică.

Leonhard Euler s-a născut pe 15 aprilie 1707, la Basel, fiind considerat unul dintre cei mai importanţi matematicieni din istorie. Euler a intrat la Universitatea din Basel la 13 ani, urmând iniţial în studiile teologice şi filosofice.



Influenţat de profesorul său Johann Bernoulli - un matematician celebru -, Euler a obţinut masterul în filosofie în 1723. În 1727 i-a fost acordat marele premiu la un concurs al Academiei din Paris dedicat modalităţii optime de aranjare a catargelor pe un vapor. În cariera sa, Euler a obţinut de 12 ori premiul Academiei din Paris.

Euler a publicat numeroase lucrări ştiinţifice. Din cauza muncii extenuante, la 28 de ani, Euler a suferit o congestie cerebrală şi şi-a pierdut vederea la ochiul drept.

Euler a demonstrat "identitatea lui Newton", "mica teoremă a lui Fermat", "teorema celor două pătrate" a lui Fermat şi "teorema celor patru pătrate" a lui Lagrange.

În mecanica fluidelor, el a formulat sistemul de ecuaţii care descrie mişcarea unui fluid; împreună cu ecuaţia de continuitate, acest sistem este cunoscut în prezent sub numele de "ecuaţiile lui Euler pentru fluidele ideale".



×
Parteneri
Reguli noi pentru vânzători, în piețele din România
x close