Antena 3 CNN Politică Cătălin Predoiu, desemnat de Băsescu premier interimar în locul lui Boc

Cătălin Predoiu, desemnat de Băsescu premier interimar în locul lui Boc

Cătălin Predoiu, desemnat de Băsescu premier interimar în locul lui Boc
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    06 Feb 2012   •   12:31

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, luni, demisia lui Emil Boc din funcţia de prim-ministru al României şi a semnat şi decretul de numire a lui Cătălin Marian Predoiu ca prim-ministru interimar.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, va îndeplini toate atribuţiile prim-ministrului, până la formarea noului Guvern.

"Preşedintele României, Traian Băsescu, a luat act de demisia premierului Emil Boc şi, în temeiul articolelor 94 lit. (c), 100 alin. (1), 106 şi 107 alin (3) din Constituţia României republicată, precum şi al articolelor 5 şi 9 alin (1) din Legea nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, cu modificările şi completările ulterioare, a semnat Decretul de numire a domnului Cătălin Marian Predoiu ca prim-ministru interimar al Guvernului României, pentru a îndeplini atribuţiile primului-ministru, până la formarea noului Guvern", informează Administraţia prezidenţială.

Cătălin Predoiu nu este membru de partid şi a deţinut portofoliul Justiţiei în mai multe Cabinete. Primul mandat l-a deţinut în ultima parte a mandatului Guvernului Tăriceanu, iar apoi a fost desemnat şi în Cabinetul Boc.

Premierul Emil Boc i-a anunţat, luni, pe miniştri că a decis să depună mandatul Guvernului. "Am depus mandatul deoarece nu mă agăţ de putere, pentru mine contează mai puţin dacă mai rămân în funcţie câteva luni, până la alegerile din noiembrie. Am luat decizia de a depune mandatul Guvernului pentru a detensiona situaţia politică şi socială din ţară, dar şi pentru a nu pierde ceea ce românii au câştigat: stabilitatea economică a ţării", a spus Boc.

În plus, el a făcut apel către clasa politică pentru a trece rapid prin Parlament un nou guvern şi a mulţumit atât preşedintelui Traian Băsescu, pentru un "parteneriat corect în interes public", cât şi foştilor şi actualilor miniştri din mandatul său.

Ulterior, Emil Boc a mers să-şi depună mandatul la Preşedinţie şi la Parlament.

Citeşte şi Stolojan despre demisia Guvernului: Curat românesc - dacă ceva merge, atunci trebuie schimbat.

Udrea: Emil Boc va rămâne în istorie ca premierul care a reuşit să salveze România.

 


Cine este Cătălin Predoiu


Cătălin Marian Predoiu ocupă portofoliul Ministerului Justiţiei în Guvernul Emil Boc din 23 decembrie 2009.

El a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, în 1991. În 1995, Cătălin Predoiu împreună cu Ioana Racoţi au înfiinţat firma de avocatură "Racoţi Predoiu" orientată în special către tranzacţiile comerciale, ulterior având şi un rol de nişă în ceea ce priveşte tranzacţiile de privatizare. În 2005, prin fuzionarea cu firma "Andrei Zamfirescu şi Asociaţii", s-au pus bazele companiei "Zamfirescu Racoţi Predoiu", membră a Reţelei Internaţionale a Avocaţilor.

În 1991, Cătălin Predoiu era membru al Partidului Naţional Liberal.

Pe 29 februarie 2008, premierul Călin Popescu-Tăriceanu l-a nominalizat pe Cătălin Predoiu în funcţia de ministru al Justiţiei, în aceeaşi zi preşedintele Traian Băsescu semnând decretul de numire. Numirea a intervit după demisia fostului ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu, anchetat de DNA.

Cătălin Predoiu a fost nominalizat de noul prim-ministru Emil Boc, pentru continuarea activităţii la conducerea Ministerului Justiţiei (pentru care se hotărâse să fie nominalizat un independent), în urma consultărilor celor două partide (PDL şi PSD), care au format coaliţia guvernamentală după alegerile din 30 noiembrie 2008. Deşi Predoiu nu făcea parte din niciunul dintre cele două partide, el a fost considerat capabil să continue reforma în justiţie.

Ca urmare a nominalizării sale ca ministru, Predoiu a declarat că s-a autosuspendat la 19 decembrie 2008 din calitatea de membru al PNL, filiala Buzău. El a motivat că doreşte să-şi poată continua proiectele începute la venirea sa în Ministerul Justiţiei.

Pe 23 octombrie 2009, premierul desemnat Lucian Croitoru l-a propus pe Cătălin Predoiu să facă parte din noul Cabinet, ca ministru al Justiţiei, care însă a primit aviz negativ în cadrul audierilor în comisiile parlamentare de specialitate (28 octombrie).

Cătălin Predoiu a fost propus pe 9 noiembrie 2009, pentru funcţia de ministru al Justiţiei şi de către premierul desemnat Liviu Negoiţă.

Din octombrie 2009, a fost ministru independent interimar al Justiţiei, după ce Guvernul Boc a fost demis prin adoptarea unei moţiuni de cenzură de către Parlament. La 2 octombrie 2009, miniştrii democrat-liberali au preluat prerogativele ministeriale cu titlu interimar pentru 45 de zile, după ce miniştrii social-democraţi au demisionat la 1 octombrie din Guvernul de coaliţie cu PD-L. Cătălin Predoiu a preluat, astfel, şi interimatul la Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Cătălin Predoiu a fost propus la 18 decembrie 2009 să preia portofoliul Ministerului Justiţiei, în noul Cabinet al prim-ministrului desemnat Emil Boc (guvernul Boc IV). La 22 decembrie 2009 a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului. A primit votul de învestitură, în Parlament, la 23 decembrie 2009 şi a depus jurământul, ca ministru, în aceeaşi seară, la Palatul Cotroceni, în prezenţa preşedintelui României, Traian Băsescu.

Predoiu are 43 de ani, este căsătorit şi are doi copii.


×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close