Antena 3 CNN Politică Petre Roman este din nou deputat

Petre Roman este din nou deputat

Petre Roman este din nou deputat
20 Sep 2016   •   13:28

Petre Roman își reia mandatul de deputat întrerupt în februarie 2015, pe motiv de incompatibilitate, după ce plenul Camerei Deputaților a votat în favoarea fostului ministru. Petre Roman și-a întrerupt mandatul în februarie 2015 după ce a fost acuzat că deţinea, simultan, funcţia de deputat şi calitatea de persoană fizică autorizată - Roman V. Petre Persoană Fizică Autorizată.

Pe 3 mai, fostul deputat PNL Petre Roman a cerut Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor să ia act de reluarea mandatului său, după ce Curtea de Apel Bucureşti a decis, pe 24 aprilie, anularea raportului ANI privind incompatibilitatea sa.

Astăzi, în Camera Deputaților, au fost 216 voturi "pentru" şi o abţinere.

Are de încasat aproape 100.000 de lei

Acum, Petre Roman ar urma să primească indemnizaţia din ultimii doi ani şi jumătate. Având în vedere că Petre Roman avea o indemnizaţie de 5.031 lei pe lună, suma totală care îi va fi returnată va fi 90.558 lei.

La dezbaterile de marţi, liderul grupului deputaţilor UDMR, Mate Andras, a precizat că din 2004, de când este membru al Camerei Deputaţilor, nu a văzut un proiect de hotărâre prin care se revocă altă hotărâre privind vacantarea unui loc de deputat.

"La data respectivă, în Comisia juridică, am dezbătut acest aspect şi Comisia juridică a subliniat că nu se impune vacantarea acestui post şi nu se poate constata incompatibilitatea domnului Petre Roman. Unii colegi din comisie au fost amendaţi de către Agenţia Naţională de Integritate pentru această opinie cu 2.000 de lei fiecare. Atunci când am dezbătut proiectul privind vacantarea acelui loc de deputat, am spus că grupul UDMR nu susţine acest proiect, toţi ceilalţi prezenţi, inclusiv cei de la PNL, din grupul în care a fost Petre Roman, l-au susţinut", a reamintit el, citat de Agerpres.

El a apreciat că un vot pentru revocarea hotărârii din februarie 2015 are consecinţe juridice şi materiale.

"Domnul Petre Roman nu a beneficiat de indemnizaţia de deputat. Se pune întrebarea: cine se face vinovat? Este vorba despre infracţiunea de abuz în serviciu, aşa cum prevede noul Cod penal. Parchetul trebuie să se sesizeze automat şi să verifice aceste aspecte. E foarte important să vedem cine a insistat. Din informaţiile pe care le-am avut, chiar ANI insista şi spunea că acel raport a rămas definitiv prin neapelare, dar iată că totuşi a fost contestat raportul şi domnul Roman a câştigat pe fond deja în faţa instanţei", a explicat Mate Andras.

La rândul său, vicepreşedintele Comisiei juridice, Ciprian Nica, a arătat că, la data la care s-a discutat despre vacantarea mandatului lui Roman, comisia a menţionat că nu are competenţa să analizeze şi să stabilească incompatibilitatea unui deputat.

×
Subiecte în articol: Petre Roman
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close