Antena 3 CNN Actualitate Antonescu: În raportul neoficial MCV apar teme care exced nu doar MCV, dar şi atribuţiile CE

Antonescu: În raportul neoficial MCV apar teme care exced nu doar MCV, dar şi atribuţiile CE

Antonescu: În raportul neoficial MCV apar teme care exced nu doar MCV, dar şi atribuţiile CE
Sursa foto: Foto: Intact Images
17 Iul 2012   •   14:22

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, marţi, la RRA, că în proiectul neoficial al raportului Comisiei Europene apar "nişte teme şi decizii care exced nu numai MCV, dar şi atribuţiile CE", el exprimându-şi speranţa ca acestea să nu fie incluse în raportul final, scrie Mediafax.
   
Întrebat despre ceea ce va constata CE în raportul privind MCV, Crin Antonescu a răspuns: "Pot să fac şi eu o critică din capul locului, şi anume că acolo apar nişte teme şi decizii care exced nu numai MCV, dar şi atribuţiile CE".
   
"Primul lucru care sare în ochi este că, deşi MCV are nişte zone foarte clare, el este extins cu consideraţii şi cu puncte de vedere sau chiar măsuri de natură strict politică. Discutăm despre ceea ce ştim în acest moment că ar circula. (...) Sper ca în forma finală, oficială a raportului să dispară", a mai spus preşedintele interimar.
   
El a menţionat că discută despre forma neoficială a proiectului de raport.
   
Comisia Europeană recomandă ca Guvernul şi instituţiile cheie din România să îşi demonstreze angajamentul faţă de pietrele de temelie indispensabile ale statului de drept şi independenţei justiţiei, printr-o serie de "paşi urgenţi", conform proiectului raportului CE privind MCV.
   
Conform proiectului, CE face o serie de recomandări care vor rezuma reformele specifice de care este nevoie pentru a se menţine progresul înregistrat sub MCV.
   
În plus, Comisia Europeană ar putea adopta în acest an un nou raport MCV privind România care să analizeze dacă îngrijorările legate de respectarea statului de drept şi independenţa justiţiei au primit răspuns adecvat, precum şi dacă este respectată separaţia puterilor în stat.
   
MCV a fost instituit în 2007, la momentul aderării României la UE, ca instrument care să asigure monitorizarea continuării reformelor în domeniul justiţiei şi combaterii corupţiei. Anual, Comisia a prezentat un raport în luna iulie, care era precedat de un raport intermediar în februarie. În acest an, a fost prezentat raportul intermediar din februarie, iar miercuri urmează să fie adoptat şi dat publicităţii raportul anual. În aceste condiţii, o eventuală decizie a CE de a adopta un nou raport în acest an ar fi o premieră.

×
Subiecte în articol: Crin Antonescu
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close