Antena 3 CNN Actualitate Atenţie la cadourile oferite: Jucăriile pentru copii pot fi toxice. Vezi despre ce este vorba

Atenţie la cadourile oferite: Jucăriile pentru copii pot fi toxice. Vezi despre ce este vorba

Atenţie la cadourile oferite: Jucăriile pentru copii pot fi toxice. Vezi despre ce este vorba
Sursa foto: Foto: foodmatters.tv
04 Dec 2011   •   23:26

E luna cadourilor, însă aveţi mare grijă ce oferiţi în dar. Unele jucării pot fi toxice. În târgurile obscure se vând veşnicele chinezării pe care n-ar trebui să pună mâna niciun copil. Dar, unii merg mai departe şi atenţionează părinţii şi în privinţa unor jucării bio.

Una dintre ele a fost interzisă la nemţi, după atenţionări venite de la francezi. Dar, la noi încă se vinde. Importatorii ne asigură că nu e periculoasă în niciun fel.   

Respectiva jucărie e prietena a sute de mii de bebeluşi din toată lumea. Mai puţin în Germania. Specialiştii au descoperit că ar avea un secret ascuns. Colorantul folosit la fabricare conţine nitrozamină.

Nemţii au scos-o de pe rafturi. La noi se vinde fără restricţii. În general online, dar am găsit-o şi în magazin.

Importatorii insistă că nu e periculoasă. Şi spun că măsurile nemţilor sunt nefondate. Şi vor fi contestate în instanţă. Totuşi, specialiştii în chimie sunt de o altă părere.

Pe piaţa jucăriilor există şi pericole mai mari. Cele ieftine, fabricate în China, care se vând în pieţe şi în bazar, ascund uneori pericole nebănuite.

De la coloranţi periculoşi la indicaţii greşite sau inexistente pe etichete. Pericolele vin şi de la părinţii sau bunicii care nu ţin cont de vîrsta copilului atunci când aleg o jucărie.

În general, jucăriile de calitate, din materiale naturale, sunt mai scumpe. Şi rămân nevândute.

Ultimele cifre arată că în jur de 3% din jucăriile de pe piaţa românească sunt produse la noi. Restul vin din import. Şi reprezentanţii ANPC recomandă prudenţă maximă din partea părinţilor, mai ales în această perioadă în care se vând cu 40% mai multe jucării.

 


×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close