Antena 3 CNN Actualitate Clopotele Mitropoliei din Târgovişte sunt acţionate prin satelit, tocmai din Germania

Clopotele Mitropoliei din Târgovişte sunt acţionate prin satelit, tocmai din Germania

Clopotele Mitropoliei din Târgovişte sunt acţionate prin satelit, tocmai din Germania
Sursa foto: clopote mitropolie
06 Apr 2009   •   20:39

Clopotele din Târgovişte vor fi trase tocmai de la Frankfurt. Patru clopote noi, montate săptămâna aceasta în clopotniţa Mitropoliei, sunt acţionate prin satelit tocmai din Germania. Inaugurarea va avea loc de Florii.

S-a dus epoca clopotelor trase de frânghie. La Mitropolia din Târgovişte chemarea la slujba se va face cu patru clopote din bronz şi automatizate care au costat 420.000 de lei.

?Vor fi automatizate, cu nişte motoare trifazice comandate cu un senzor cu laser şi vor fi legate la un ceas de lângă Frankfurt, un ceas atomic, prin satelit printr-o antenă GPS?, a declarat Radu Blotor, administrator turnătorie. Adică nimeni nu va mai fi nevoit să le tragă de frânghie ci doar să apese un buton.

?Ele vor fi programate la 50 de ani, cu bătaie la ora exactă. Programul se autoreglează în fiecare noapte la ora 12 şi are o abatere de o secundă la un milion de ani?, a mai spus Radu Blotor.

Clopotele turnate la Baia Mare au o acustică deosebită. Creatorii lor au urmat cursuri de specializare la cea mai mare turnătorie din lume, în Rusia, pentru a şti cum să obţină un sunet tipic ortodox. Acestea diferă de clopotele turnate în vestul Europei: au un sunet mult mai dulce şi mai grav.

Cel mai mare dintre clopote cântăreşte peste două tone, iar cel mai mic, 250 de kg. Prima dată clopotele vor începe să bată în duminica Floriilor.

Observator

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close