Antena 3 CNN Actualitate Pastila pentru avort, considerată periculoasă de medici, disponibilă, fără reţetă, pe internet

Pastila pentru avort, considerată periculoasă de medici, disponibilă, fără reţetă, pe internet

Pastila pentru avort, considerată periculoasă de medici, disponibilă, fără reţetă, pe internet
Sursa foto: pastila
03 Aug 2009   •   20:51

Un medicament care provoacă avortul spontan se vinde la liber pe internet în România. Medicii spun că pastilele trebuie folosite doar sub atenta supraveghere a unui ginecolog pentru că provocă sângerări abundente şi pacientele pot muri.

Pastilele au primit avizul Agenţiei Naţionale a Medicamentului cu condiţia să nu fie vândute la liber în farmacii, ci doar în spitale. Ele se vând însă la liber pe internet dar şi în unele farmacii, deşi preţul este destul de mare: între 270 si 500 de lei.

Medicii spun însă că efectele secundare şi reacţiile adverse sunt destul de puternice.

Printre efectele secundare se numără greaţa, vărsăturile, diareea, dar şi dureri de cap, ameţeli, frisoane şi bufeuri, tremurături sau oboseală.

Medicii spun că medicamentul trebuie recomandat numai de medicul specialist şi tratamentul trebuie supravegheat pentru că provoacă sângerari şi se poate ajunge la moartea pacientei prin hemoragie.

Chiar şi asa numeroase site-uri promovează medicamentul. Efectele secundare pot fi severe daca femeia este la prima sarcina. Forumurile sunt si ele pline de discuţii despre acest medicament.

În Italia, unde avortul este interzis, acest medicament este privit de femei ca o salvare. Odată ce fătul este mort, ele pot cere interuperea sarcinii.

Biserica Catolică are o puternică influenţă chiar şi în lumea medicală iar pastila a stârnit un dilaog aprins între medici şi Vatican. Medicii de la noi nu îşi susţin colegii italieni în decizia lor de a apela la pastila de avort.

Observator

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close