Antena 3 CNN Politică Ponta, despre noua anchetă pentru plagiat: "Loserii lui Băsescu îmi fac plângeri penale"

Ponta, despre noua anchetă pentru plagiat: "Loserii lui Băsescu îmi fac plângeri penale"

Ponta, despre noua anchetă pentru plagiat: "Loserii lui Băsescu îmi fac plângeri penale"
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    02 Apr 2013   •   20:12

Premierul Victor Ponta a găsit responsabilii pentru noul scandal de plagiat în care este implicat.

Şeful Guvernului spune că de vină ar fi oameni din apropierea preşedintelui Traian Băsescu şi i-a nominalizat pe democrat-liberalii Adrian Papahagi, de la fundaţia Creştin Democrată, susţinător al Monicăi Macovei în alegerile interne din PDL, şi pe Mihai Neamţu, liderul Noii Republici, potrivit Gandul.

"Loserii domnului preşedinte, Papahagi şi Neamţu îmi fac plângeri penale. M-am obişnuit. Aşa coabitez cu domnul preşedinte", a comentat Ponta, întrebat astăzi dacă ştie de ancheta procurorilor în cazul lucrării "Răspunderea în dreptul internaţional umanitar", semnată de Victor Ponta şi de Daniela Coman.

Declaraţia şefului Guvernului vine după ce, ieri, Parchetul de pe lângă ICCJ a cerut Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) expertizarea unei cărţi publicate de premierul Victor Ponta şi acuzată de plagiat.

În carte, este reluată în mare măsură teza de doctorat a premierului, "Curtea Penală Internaţională", asupra căreia revista Nature a atras anul trecut atenţia că este plagiat.

Potrivit plângerii depuse de Mihail Neamţu, Adrian Papahagi şi Augustin Ofiţeru, în august 2012, Ponta ar fi plagiat 113 pagini din cele 292 ale lucrării "Răspunderea în dreptul internaţional umanitar", publicată la Editura Universul Juridic, în anul 2010.

După finalizarea expertizei ORDA, procurorul de caz poate începe urmărirea penală şi în final poate trimite dosarul în judecată dacă există elemente care să susţină acuzaţia.

Conform legii, infracţiunea se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 5 ani sau cu amendă de la 25.000.000 lei la 500.000.000 lei, pentru persoanele care îşi însuşesc, fără drept, calitatea de autor al unei opere sau fapta persoanei care aduce la cunostinţă publică o operă sub un alt nume decât acela decis de autor.

În cazul tezei de doctorat a premierului, Ministerul Educaţiei a decis definitiv că Victor Ponta nu a plagiat, cu toate că Universitatea Bucureşti şi Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare au adus probe consistente legate de pasaje întregi preluate fără semnele citării.

Ministerul a luat în calcul doar concluziile Comisiei Naţionale de Etică, instituţie din subordinea sa, care a constat anul trecut că lucrarea lui Ponta nu conţine elemente de plagiat. Astfel, Ponta rămâne cu titlul de doctor.









×
Parteneri
Schimbare radicală în funcţionarea Poştei Române
x close