Antena 3 CNN Sport Off Sport Valentin Iordanov returnează medalia olimpică de aur în semn de protest faţă de excluderea luptelor de la JO

Valentin Iordanov returnează medalia olimpică de aur în semn de protest faţă de excluderea luptelor de la JO

Valentin Iordanov returnează medalia olimpică de aur în semn de protest faţă de excluderea luptelor de la JO
Sursa foto: Foto: marniemcbean.ca
de N.B.    |    20 Feb 2013   •   17:23

Preşedintele Federaţiei Bulgare de Lupte, fostul luptător Valentin Iordanov, medaliat cu aur la Olimpiada din 1996, a returnat medalia pe care a cucerit-o la Atlanta, în semn de protest faţă de intenţia Comitetului Olimpic Internaţional de a exclude disciplina luptelor din programul olimpic, relatează Mediafax.

Iordanov, în vârstă de 53 de ani, are în palmares, pe lângă medalia de aur câştigată la Jocurile Olimpice din Statele Unite din 1996, şapte titluri mondiale şi şapte titluri europene.

El a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că încearcă astfel să se alăture Federaţiei Internaţionale de Lupte (FILA) şi altor foruri naţionale care fac eforturi ca acest sport să fie păstrat în programul Jocurilor Olimpice.
   
Comitetul Executiv al Comitetului Internaţional Olimpic a decis, la 12 februarie, să propună scoaterea luptelor din rândul sporturilor olimpice de bază, începând cu ediţia din 2020 a Jocurilor Olimpice de vară.
   
Federaţia Internaţională de Lupte va face o cerere la CIO sperând ca acest sport să fie reintrodus în programul olimpic, însă va concura cu alte şapte discipline, squash, căţărare, karate, wushu, baseball/softball, wakeboard (sport nautic) şi role, pentru ultimul "loc" la Jocurile Olimpice din 2020.
   
CIO va trebui să aprobe programul pentru Jocurile Olimpice din 2020 la şedinţa din septembrie ce va avea loc la Buenos Aires (Argentina), când se va desemna şi gazda acestor jocuri. Finaliste sunt oraşele Istanbul, Madrid şi Tokyo.
   
Cele 26 de sporturi din programul Jocurilor Olimpice de la Londra au fost alese pe baza mai multor criterii, printre care popularitatea şi universalitatea, dar şi modul de organizare, luptele ajungând astfel în partea inferioară a listei.
   
Luptele s-au aflat în programul olimpic încă din perioada antică, anul 708 î.e.n., iar luptele greco-romane au apărut la JO la ediţia din 1896 de la Atena.

×
Subiecte în articol: Jocurile Olimpice cio
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close