Antena 3 CNN Externe Care sunt cauzele tragediei aviatice în care a murit preşedintele Poloniei?

Care sunt cauzele tragediei aviatice în care a murit preşedintele Poloniei?

Care sunt cauzele tragediei aviatice în care a murit preşedintele Poloniei?
Sursa foto: accident
11 Apr 2010   •   10:16

Experţii din Polonia şi Rusia au început deja analiza cutiilor negre ale avionului prezidenţial prăbuşit sâmbătă. Anchetatorii studiază şi înregistrările piloţilor. De asemenea, au fost întreprinse şi expertize medico-legale.

Cauzele tragediei aviatice de sâmbătă, în care şi-a pierdut viaţa preşedintele polonez Lech Kaczynski, alături de elita politică şi militară a Poloniei, rămân în continuare neelucidate. Ipoteza vehiculată până acum şi susţinută de autorităţile militare ruse indică o eroare de pilotaj. Cutiile negre ale aeronavei au fost recuperate şi sunt acum analizate.

Potrivit oficialilor ruşi, aeronava Tupolev 154 s-a prăbuşit în timpul celei de-a patra tentative de aterizare. Deşi pilotului i s-ar fi oferit alternativa de a ateriza la Moscova sau la Minsk, acesta a decis să ajungă la Smolensk.

"Condiţiile meteorologice de pe aeroportul din Smolensk erau neprielnice dimineaţă, se aştepta să fie ceaţă. Aeronava preşedintelui polonez a fost informată în legătură cu condiţiile meteorologice şi a fost sfătuit să se îndrepte spre un alt aeroport, pentru că vremea se înrăutăţea. Echipajul a hotărât să aterizeze şi asta nu este o încălcare a normelor internaţionale pentru că decizia finală aparţine căpitanului."

Deşi ipoteza unei erori umane este vehiculată ca posibilă cauză a accidentului, purtătorul de cuvânt al Ministerului polonez de Externe, Piotr Paszkowski, a declarat că pentru moment motivele catastrofei aeriene nu sunt clare.

Premierul rus Vladimir Putin a promis o anchetă minuţioasă în legătură cu această dramă.

"Împreună trebuie să facem tot posibilul să aflăm motivele acestei tragedii, în cât mai scurt timp posibil. Aceasta este prima sarcină. A doua este să oferim ajutor familiilor celor care au murit", a declarat Putin.

Potrivit unui expert militar rus, citat de presă, tragedia aviatică de sâmbătă ridică întrebări. Astfel, nu este clar de ce avionul preşedintelui polonez nu a aterizat pe aeroportul civil din Smolensk, ci a trebuit să fie direcţionat spre aerodromul militar Severnâi, în condiţiile în care distanţa dintre ele nu este prea mare. Acesta se întreabă, de asemenea, cum a fost posibil ca la bordul unui singur avion să zboare un număr atât de mare de personalităţi din eşaloanele de vârf ale puterii de la Varşovia.



Antena 3



×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close