Antena 3 CNN Externe Rusia sărbătoreşte 65 de ani de la victoria asupra nazismului. Regele Mihai, invitatul oficial al României

Rusia sărbătoreşte 65 de ani de la victoria asupra nazismului. Regele Mihai, invitatul oficial al României

Rusia sărbătoreşte 65 de ani de la victoria asupra nazismului. Regele Mihai, invitatul oficial al României
Sursa foto: parada
09 Mai 2010   •   13:37

Rusia sărbătoreşte duminică, printr-o amplă paradă militară, victoria aliaţilor asupra Germaniei naziste. Peste 10.000 de soldaţi ruşi defileaza astazi în piaţa Roşie alături de trupe NATO, prezente în premieră la Ziua victoriei. Mai mulţi şefi de stat şi de guvern asistă la ceremonie. Din partea României, a fost invitat oficial numai regele Mihai.

Parada a fost deschisă de soldaţi care au defilat cu drapelul rus şi un steag sovietic, cu secera, ciocanul şi steaua comunistă.Şi nu au lipsit nici tancurile şi transportoarele blindate. Întreaga zonă a fost, pe timpul ceremoniei, survolata de avioane, în cea mai amplă paradă militară organizată în Rusia de la destrămarea URSS.

25 de lideri din intreaga lume participă la a 65-a aniversare a victoriei aliate asupra Germaniei lui Hitler. România, aliata Rusiei din august 1944 nu a fost invitată la nivel oficial. Kremlinul a ales să-l invite numai pe Regele Mihai, liderul loviturii de stat care a pus capăt regimului pronazist al lui Antonescu.

Printre liderii care şi-au anulat vizita, din cauza crizei cu care se confruntă zona euro, se numără preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, şi premierul italian, Silvio Berlusconi. Totuşi, la manifestările de la Moscova sunt prezenţi cancelarul german Angela Merkel şi liderul chinez Hu Jintao.

Pentru prima dată, la parada din Piaţa Roşie au participat şi militari din state membre NATO, câte 70 din Marea Britanie, Statele Unite, Franţa şi Polonia.



Antena 3




×
Subiecte în articol: Rusia sefi Germania ceremonie NATO trupe rege
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close