Antena 3 CNN Externe Tupolev 154 a înregistrat 60 de incidente. Modelul nu mai corespunde standardelor UE, dar încă este folosit

Tupolev 154 a înregistrat 60 de incidente. Modelul nu mai corespunde standardelor UE, dar încă este folosit

Tupolev 154 a înregistrat 60 de incidente. Modelul nu mai corespunde standardelor UE, dar încă este folosit
Sursa foto: tupolev 154
10 Apr 2010   •   16:29

Avionul prezidenţial polonez era un Tupolev 154. Aeronave de acest tip, au fost implicate în peste 60 de incidente aviatice, mai mult de jumătate soldate cu victime umane. În urmă cu trei decenii, un avion de acest tip, aflat în flota Tarom, s-a prăbuşit în Oceanul Atlantic, în vestul Africii.

În august 1980, avionul Tupolev 154 al companiei Tarom a căzut în ocean în largul coastelor Mauritaniei. La impactul cu apa, aeronava s-a rupt în două. O singură persoană din cele 187 aflate la bord a murit. Cauzele accidentului nu au fost elucidate nici până în prezent.

Tupolev 154 a fost considerat unul dintre cele mai sigure avioane ruseşti, foarte puţine incidente fiind cauzate de probleme tehnice. A fost conceput în anii '60, iar primul zbor comercial a avut loc în 1972. Aeronavele au o lungime de 48 de metri, o greutate de peste 50 de tone şi o viteză de croazieră de 975 de km/h. Sunt renumite pentru abilităţile de a decola şi ateriza în condiţii extreme, pe piste nepavate sau în zonele arctice. Au fost produse peste o mie de aparate, mai mult de 200 fiind încă în uz.

După aproape patru decenii, compania naţională rusă Aeroflot a anunţat la începutul acestui an retragerea acestor aparate din flota sa. Tupolev 154 nu mai corespunde standardelor Uniunii Europene, motoarele fiind prea zgomotoase şi poluante. Este utilizat însă în continuare pentru zboruri interne în Rusia şi în alte state ex-sovietice.



Antena 3

×
Subiecte în articol: avion incident aeronava Tarom
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close