Antena 3 CNN Politică Alina Mungiu nu vrea pe aceeaşi listă cu fiica preşedintelui

Alina Mungiu nu vrea pe aceeaşi listă cu fiica preşedintelui

Alina Mungiu nu vrea pe aceeaşi listă cu fiica preşedintelui
Sursa foto: elena basescu
09 Mar 2009   •   12:11

Candidaturile Partidului Democrat Liberal pentru Parlamentul European nu decurg atât de lin pe cât se aşteptau liderii. Posibila intrare a fiicei preşedintelui, Elena Băsescu, pe una din primele poziţii sau cel puţin pe un loc eligibil provoacă iritare în rândul unora dintre cei abordaţi a completa candidaţii PDL.
Dintre numele mari anunţate a candida, Alina Mungiu a lăsat să înţeleagă că ar accepta să candideze, dar în nici un caz pe aceeaşi listă cu dacă Elena Băsescu-
Ea pune de fapt partidul lui Emil Boc să aleagă între candidatura sa şi cea fiicei prezidenţiale. Într-o scrisoare trimisă conducerii PDL, Alina Mungiu Pippidi enumeră criteriile pe care aşteaptă ca democrat-liberalii să le ia în considerare în selectarea candi daţilor pentru Parlamentul European (PE).


Astfel, aceasta cere candidaţilor: ?1. Să nu fi colaborat cu fosta Securitate; 2. Să nu deţină averi neconcordante cu sursele oficiale de venit; 3. Să nu fi suferit condamnări penale sau să nu fie sub urmărire penală ori trimişi în judecată actualmente; 4. Să nu fi profitat sau să profite de pe urma poziţiei publice a lor sau a unui membru al familiei lor; 5. Să nu fi schimbat mai mult de două partide politice în cariera lor; 6. Să nu se fi ilustrat prin comportament inadecvat în spaţiul public?, citează Evenimentul Zilei. Cel mai problematic punct fiind punctul patru care face referire indirectă la Elena Băsescu.
Pippidi a solicitat ca responsabilii PDL cu alcătuirea listei să ia în considerare criteriile Coaliţiei pentru un Parlament Curat şi să fie luată în considerare pe viitor adoptarea unor instituţii care să protejeze partidul de propuneri "ca Mitică Dragomir sau dom? Costel". "Un serviciu profesionist de resurse umane şi un juriu de onoare, în care să fie incluse personalităţi de înaltă ţinută morală şi dinafara partidului ar putea rezolva aceste probleme. Am promis că voi lucra voluntar la organizarea acestor structuri daca sunt adoptate", a precizat preşedintele Societăţii Academice din România.
Cu toate acestea ?vechea? gardă a preşedintelui ia apărarea acesteia.
?Treaba aceasta cu familia trebuie definită mai exact. Nu cred că cineva care face parte dintr-o familie în care altcineva are o poziţie trebuie condamnat. Importante sunt capacitatea profesională, integritatea, dacă aduce voturi?, arăta vicepreşedintele partidului, Theodor Stolojan.
Pe de altă parte apăra celelalte criterii ca fiind şi ale partidului.
Un alt candidat al partidului ia şi el apărarea Elenei, apreciind că ?ştiu despre ea ce ştiţi şi dumneavoastră: e tânără, n-are experienţă, este, dacă vreţi, lipsită de competenţă, e fiica tatălui ei, dar n-a furat şi nu poartă caltaboşi sau acţiuni la Rompetrol în geantă. Ar fi culmea şi mi-ar părea rău ca discuţia creată în jurul Elenei Băsescu să aibă un singur efect: absenţa de pe listă a Monicăi Macovei şi a Alinei Mungiu?, a comentat Ungureanu, vorbind despre situaţii în care ?principii foarte bune sunt puse împotriva celor care le susţin?.
În vreme ce europarlamentarul PDL Nicolae Vlad Popa a declarat că Elena Băsescu are şanse egale cu ceilalţi în a obţine un loc eligibil pe lista candidaţilor democrat-liberali pentru PE, adăugând că nu există "persoane favorite".
El a menţionat că fiica cea mică a preşedintelui Traian Băsescu a muncit la Parlamentul European pe o funcţie de asistent şi a participat la şedinţe.
Antena3.ro

×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close