Antena 3 CNN Externe Islanda. Magma din vulcanul care a erupt ar putea provoca erupţia unui vulcan vecin, mult mai mare (VIDEO)

Islanda. Magma din vulcanul care a erupt ar putea provoca erupţia unui vulcan vecin, mult mai mare (VIDEO)

Islanda. Magma din vulcanul care a erupt ar putea provoca erupţia unui vulcan vecin, mult mai mare (VIDEO)
18 Apr 2010   •   20:35

Informaţii înfricoşătoare de la geologii din Islanda. Magma din vulcanul care erupe de câteva zile se apropie de craterul unui vulcan vecin, numit Katla, este mult mai mare. Din cauza lavei, acesta din urmă şi-ar putea relua activitatea. Jurnaliştii CNN au zburat la doar câteva sute de metri şi au realizat un reportaj inedit.

Aceasta a fost prima zi când vizibilitatea a fost destul de bună pentru a putea observa de aproape erupţia vulcanului. Aşa că am zburat cu un elicopter pentru a putea să ne apropiem cât de mult îndrăzneşte pilotul. (AMB) A îndrăznit mult mai aproape decât ne aşteptam. La doar câteva sute de metri distanţă de un peisaj care părea rupt din altă lume. Bolovani aruncaţi din crater, fulgere în fumul care se ridica la sute de metri.

Privind această erupţie vulcanică de la o distanţă atât de mică este în acelaşi timp uimitor dar şi înficoşător. A fost inactiv din anul 1820. A încetat să mai erupă în 1823. A erupt peste 2 ani. E greu de imaginat ce catastrofă ar putea provoca acum, daca ar erupe atât de mult. Această parte a lanţului muntos este locul unde a început erupţia luna trecută. Acum zona s-a liniştit şi sunt doar câteva erupţii de fum. Dar aici, erupţiile sunt uriaşe şi nu arată că ar scădea în intensitate. Mai este un vulcan în apropiere, numit Katla, care nu a erupt de 90 de ani.



În mod normal ar trebui să erupă o dată la 50 de ani. Ar putea fi mult mai devastator decât acesta. Magma ar putea să îşi facă loc din acest vulcan în Katla. Ce se va întâmpla atunci, nu ştiu. Deci este posibil ca magma din vulcan să provoace o erupţie a vulcanului Katla.

Ar putea să determine o astfel de activitate, da. Ne-a venit greu să credem că putem zbura atât de aproape de acest fenomen puternic şi incredibil al Mamei Naturi. Foarte multe ţări îşi închid aeroporturile din cauza lui. Şi nu există nicio modalitate de a afla cât de mult va dura.

Antena 3

×
Subiecte în articol: vulcan Islanda
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close