Antena 3 CNN Externe Seismologii avertizează: Cutremurul de la Marea Neagră a avut prea puţine replici. S-ar putea produce unul nou

Seismologii avertizează: Cutremurul de la Marea Neagră a avut prea puţine replici. S-ar putea produce unul nou

Seismologii avertizează: Cutremurul de la Marea Neagră a avut prea puţine replici. S-ar putea produce unul nou
Sursa foto: cutremur
11 Aug 2009   •   11:15

Veşti îngrijorătoare de la seismologi. Zona Şabla din Bulgaria ar putea fi zguduită în curând de un nou cutremur, susţine directorul ştiinţific al Institutului de Fizică a Pământului, Mircea Radulian. Principalul argument: cutremurul de suprafaţă produs săptămâna trecută în largul Mării Negre a avut prea puţine replici.

Cutremurul produs săptămâna trecută în sudul Dobrogei a avut doar trei replici. Cercetătorii spun că acest lucru este neobişnuit pentru cutremurele de suprafaţă, produse la adâncimi de maximum 40 de kilometri.

Într-un interviu acordat Evenimentului Zilei, directorului ştiinţific al Institutului de Fizică a Pământului, Mircea Radulian, a declarat că este posibil ca seismul să nu-şi fi consumat întreaga energie, iar un nou cutremur ar putea afecta zona în scurt timp. De aceea, oamenii de ştiinţă se aşteaptă ca zona Şabla, situată în Bulgaria, la sud de Vama Veche, să fie ţinta unui nou cutremur.

Cele mai puternice cutremure de suprafaţă se produc doar în zona Şabla şi în Făgăraş. Cercetătorii susţin însă că aceste seisme nu sunt periculoase decât pentru cei care locuiesc în imediata apropiere a epicentrului.

Principalele zone din România afectate de cutremurele de suprafaţă sunt Vrancea, Făgăraş-Câmpulung, Dobrogea, Banat, Crişana şi Maramureş.



Antena 3

×
Subiecte în articol: cutremur Marea Neagrã Vrancea
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close