Achiziţii de 80 de milioane de euro ale Poştei Române, verificate de Curtea de Conturi

28 Mar 2009   •   10:45
Achiziţii de 80 de milioane de euro ale Poştei Române, verificate de Curtea de Conturi Posta Romana
Curtea de conturi şi ANAF verifică achiziţii de 80 de milioane de euro, contractate de Poşta Română, anul trecut. Poşta s-a obligat să plătească 20 de milioane de euro doar pentru chiria a peste 700 de maşini, alte 44 de milioane de euro însemnau plăţi pentru servicii aeriene, iar restul banilor au ajuns la UTI şi Romprest. Aceste achiziţii par să-i fi speriat pe cei de la BERD, care i-au suspendat Poştei Române o linie de finanţare, de teamă că Poşta ar putea intra în faliment.

Toate achiziţiile s-au făcut pe Bursa Română de Mărfuri la finalul anului trecut. Fostul şef al Poştei, Dan Mihai Toader, a intrat imediat în vizorul Curţii de Conturi. După alegeri, mandatul lui Toader s-a încheiat, mai ales că era şi urmărit penal de DNA în afacerea unui teren de pe Calea Victoriei oferit omului de afaceri Puiu Popoviciu. Noul şef de la Poştă a chemat imediat şi Fiscul în control.

Marian Vătafu, preşedintele Poştei Române, a declarat că ?există anumite suspiciuni legate de contractele de achiziţie. Din această cauză am dat drumul procedurii de audit intern?.

În afara de contractul de achiziţie a maşinilor de protocol, Poşta Româna a încheiat un contract de 44,8 milioane de euro cu o companie aeriană pentru prestarea de servicii de transport. În acelaşi timp, firmele UTI Facility Management şi Romprest au câştigat un contract de 148 milioane de lei cu operatorul poştal, în urma caruia vor furniza servicii de curaţenie, mentenanţa şi întreţinere a cladirilor poştei pentru următorii patru ani.

Noul preşedinte spune însă că toate contractele au fost lovituri de final de mandat, încheiate la sfîrşitul lui 2008. Mai mult, BERD a comunicat conducerii că în acest moment Poşta nu mai are bonitate şi că ar trebui să îşi reducă drastic cheltuielile. Până atunci, linia de credit de 50 de milioane de euro a fost suspendată.

Dan Mihai Toader crede însă că nu este nimic de verificat la Poştă pentru că plata ratei pentru cele peste 727 de maşini este mai ieftină decât întreţinerea vechilor maşini.

Antena 3

Parteneri
x close