Antena 3 CNN Actualitate Amenzi usturătoare pentru șoferii care circulă cu cauciucurile uzate, chiar și pe drumul uscat | Legea s-a schimbat

Amenzi usturătoare pentru șoferii care circulă cu cauciucurile uzate, chiar și pe drumul uscat | Legea s-a schimbat

Șoferii care aleg să circule pe străzile României cu cauciucurile uzate trebuie să știe că nu riscă doar să provoace un accident, ci pot primi amenzi usturătoare dacă sunt prinşi de polițiști. Important de știut este că amenda este valabilă indiferent că afară este zăpadă sau drum uscat.

Amenzi usturătoare pentru șoferii care circulă cu cauciucurile uzate, chiar și pe drumul uscat | Legea s-a schimbat
Sursa foto: Changyu lu / Getty Images
de Laura Dinu    |    10 Oct 2023   •   16:00

Conducătorii auto care nu schimbă anvelopele în momentul în care acestea sunt prea uzate vor fi amendați de polițiști.

„Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni […] conducerea unui autovehicul și tractor agricol sau forestier care are montate anvelope […] uzate peste limita admisă”, se precizează în Art. 100, pct. 6 din legea 195/2002.

Asta înseamnă că șoferii pot primi 4 sau 5 puncte de amendă pentru circulația pe drumurile publice cu anvelopele uzate indiferent că afară este zăpadă, ploaie, sau drum uscat.

Amenda pe care șoferii o primesc este cuprinsă între 580 de lei și 725 de lei, scrie promotor.ro.

Cum îți dai seama că anvelopele trebuie înlocuite

Este extrem de important ca șoferii să își inspecteze cauciucurile frecvent, indiferent că circulă prin oraș sau pleacă într-o călătorie mai lungă.

Aceștia trebuie să urmărească eventuale tăieturi, gâlme sau alte defecțiuni ale anvelopei. În cazul în care acestea pot fi rezolvate la vulcanizare iar cauciucul nu este foarte tocit, șoferul poate scăpa mai ieftin. Însă anvelopele trebuie schimbate atunci când prezintă probleme serioase.

Important de știut este faptul că toate cauciucurile au un indicator de uzură. Acesta este reprezentat de nervuri de mici dimensiuni, perpendiculare pe anvelopă, la o înălțime de cel puțin 1.6 mm față de baza anvelopei.

Nervurile devin vizibile doar când stratul superior al cauciucului se macină.

În general, o anvelopă nouă are stratul superior între 7 mm și 9.5 mm. Însă recomandarea specialiștilor este ca anvelopele de iarnă să fie înlocuite când acest strat scade sub 4 mm.

×
Subiecte în articol: codul rutier
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close