Antena 3 CNN Actualitate Attila Korodi a condus primul maşina ecologică

Attila Korodi a condus primul maşina ecologică

Attila Korodi a condus primul maşina ecologică
25 Mai 2007   •   15:16

Ministrul Mediului a fost primul guvernant care a mers la serviciu cu bicicleta. De vineri, are, însă, şi o maşină nouă, ecologică pe care a primit-o împrumut pentru un an de la un dealer din Bucureşti. Autoturismul este o premieră pe piaţa auto din România şi se alimentează cu bio-etanol, un combustibil obţinut din plante. Maşina vine tocmai din Suedia, acolo unde autoturismele ecologice sunt în vogă. Costă aproape 35.000 de euro şi are 180 de cai putere. O noutate pentru piaţa auto de la noi, dar şi pentru ministrul Mediului care a avut nevoie de ajutor ca să o pornească.

În Occident maşinile ecologice sunt folosite pentru reducerea poluării. La noi, peste trei sferturi din noxele care există în oraşe provin din trafic. O astfel de maşină care se alimentează cu bioetanol poluează cu 80 % mai puţin decât una care merge cu benzină sau motorină.

Din păcate, în România nu există decât un producător de biodisel, şi nici unul de bioetanol. Maşina ministerială va reveni pentru fiecare plin la firma importatoare.

Motoarele care folosesc etanol au performanţe ridicate. La vânzare diferenţa între un motor obişnuit şi unul pe etanol este de 1000 de euro. Preţul unui litru de bioetanol pe piaţa suedeză este de 65 de eurocenţi. Importatorii vor să stimuleze companiile petroliere să aducă la pompă şi astfel de biocombustibili.

Antena 3

×
Parteneri
Două linii de tramvai din Bucureşti sunt blocate, din cauza unui accident
x close