Antena 3 CNN Actualitate Dezvăluiri de la negocierile furtunoase dintre Guvern şi austriecii de la OMV

Dezvăluiri de la negocierile furtunoase dintre Guvern şi austriecii de la OMV

Antena 3 CNN are dezvăluiri de la negocierile dintre guvernanţi şi austriecii de la OMV. Reprezentanții companiei ar fi cerut României să renunțe la dreptul de a cumpăra prioritar gazul extras din Marea Neagră.

Dezvăluiri de la negocierile furtunoase dintre Guvern şi austriecii de la OMV
Sursa foto: Getty images
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Sep 2023   •   21:38

La întâlnirea care a avut loc luni, la sediul Guvernului, delegația OMV Petrom a fost condusă de Alfred Stern, CEO-ul companiei austriece. Potrivit unor surse guvernamentale, austriecii i-au cerut premierului Marcel Ciolacu să rescrie articolul prin care se definește dreptul statului român de a cumpăra cu prioritate gazul, care va fi extras de austrieci din Marea Neagră.

Șefii OMV PETROM s-au întâlnit de mai multe ori cu reprezentanții statului român.

Prin dreptul de preempțiune, compania austriacă este obligată să oferteze întâi statul român și doar cantitățile rămase le poate vinde pe piața internațională. Dacă statul ar renunța la dreptul său, profitul companiei ar crește semnificativ.

Citeşte şi: Premierul Marcel Ciolacu, discuţii cu delegaţia OMV Petrom despre proiectul Neptun Deep și Schengen

Austriecii de la OMV au și dat în judecată România la Curtea de Arbitraj Internațional de la Paris, reclamând textul legii. 

Surse: Legea nu se schimbă cum vrea OMV, dacă România nu e primită în Schengen

Într-un comunicat de presă, premierul Marcel Ciolacu a transmis că: "Vom continua să sprijinim proiectul Neptun Deep și să mergem înainte pe baza actualei forme a legii offshore, așa cum România va continua să-și susțină argumentele privind aderarea la spațiul Schengen inclusiv în instanțele europene, dacă Austria nu își schimbă poziția".

Aflaţi mai multe informaţii urmărind materialul video de mai jos!

×
Subiecte în articol: Schengen OMV Petrom Neptun Deep
Parteneri
Noua lege a pensiei: Procentele de creştere pe grupele de vârstă
x close