Antena 3 CNN Actualitate Avioanele Gripen ar putea înlocui MIG-urile 21

Avioanele Gripen ar putea înlocui MIG-urile 21

Avioanele Gripen ar putea înlocui MIG-urile 21
18 Mai 2007   •   07:53

În cel mult un an, România va cumpăra un nou avion de vânătoare în locul MIG-ului 21 Lancer. Cel mai probabil Forţele Aeriene vor avea de ales între Eurofighter Typhoon şi Saab 39 Gripen. O echipă a Antenei 3 a fost într-o bază militară din Cehia pentru a vedea unul dintre candidaţi, Gripenul produs de Suedia.

Cele 14 avioane Saab şi cele 39 de Gripen ale cehilor sunt pilotate de 21 de ofiţeri care în trecut au zburat pe MIG 21 sau L 159. Un pilot de la Caslav zboară în medie cam 130 de ore pe an din care 40 - 50 sunt pe simultator. Din cauza disputelor politice, Cehia a fost forţată să cumpere acest nou avion în ultimul moment, când aviaţia risca să rămână cu toţi piloţii la sol.

"Într-un singur an a trebuit să înstruim mecanicii şi să antrenăm piloţii. A trebuit să fim gata să primim Saab Gripen şi să ne ocupăm de mentenanţa acestui avion. Timpul foarte scurt a fost singura problemă", a declarat Jaroslav Tomana, unul dintre piloţii unui Saab Gripen.

Avioanele cehilor au fost luate în leasing pe o perioada de 10 ani. Producatorul suedez a semnat un contract de off-set in valoare de 130 la suta din pretul tranzactiei. Cei de la Saab au propus si Romaniei un contract de off set in cazul in care armata ar cumpara avionul.

Speciliaştii estimează că Forţele aeriene ar plăti cam 40 de milioane de euro pentru un astfel de aparat. România are nevoie de 48 de avioane şi dacă ar alege Saab ar avea de scos din buget aproximativ 2 miliarde de euro.

Antena 3

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close