Ce se poate întâmpla în România pe data de 1 Octombrie: "Aşa ne vom exprima preţuirea şi recunoştinţa"

de O.P.    |    18 Sep 2014   •   12:07
Ce se poate întâmpla în România pe data de 1 Octombrie: "Aşa ne vom exprima preţuirea şi recunoştinţa"
Senatorii au aprobat o iniţiativă legislativă prin care se instituie Ziua Bunicilor, aceasta urmând să fie sărbătorită la 1 octombrie, dată care marchează şi Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice.

Propunerea de lege a fost iniţiată de senatorul PNL Steliana Vasilica Miron, care susţine în expunerea de motive că, potrivit aprecierilor Oficiului European de Statistică (Eurostat), aproape o treime din cetăţenii UE vor avea vârsta de peste 65 de ani până în 2050.

'Se poate îmbătrâni frumos dacă şi societatea din care facem parte e capabilă să înţeleagă nevoile vârstei a treia şi problemele cu care se confruntă. (...) Prin această lege, vrem să exprimăm preţuirea şi recunoştinţa societăţii pentru stăruinţa depusă de bunici în educarea generaţiei în creştere, asigurând succesiunea păstrării tradiţiilor şi valorilor naţionale', se arată în documentul amintit.

Potrivit senatorului liberal, şi în alte ţări sunt sărbătoriţi bunicii, aşa cum se întâmplă în Franţa (prima duminică din luna martie), în Irlanda (25 aprilie) sau în Republica Moldova (25 septembrie). Iniţiativa legislativă dă posibilitatea Parlamentului, Guvernului şi autorităţilor publice centrale şi locale să organizeze, în data de 1 octombrie, manifestări publice pentru sărbătorirea Zilei Bunicilor.

'Fondurile destinate organizării acestor evenimente pot fi asigurate din bugetele locale sau din bugetul autorităţilor şi instituţiilor publice', se precizează în textul propunerii de lege.

x close