Antena 3 CNN Actualitate Claudiu Manda, după audierea de opt ore a lui Eduard Hellvig: „Am discutat despre protestele din 10 august. Am stabilit că sunt de competența SRI”

Claudiu Manda, după audierea de opt ore a lui Eduard Hellvig: „Am discutat despre protestele din 10 august. Am stabilit că sunt de competența SRI”

Claudiu Manda, după audierea de opt ore a lui Eduard Hellvig: „Am discutat despre protestele din 10 august. Am stabilit că sunt de competența SRI”
Sursa foto: foto- captură Antena 3
13 Sep 2018   •   20:30

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a fost audiat timp de opt ore în Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SRI. Claudiu Manda a afirmat că SRI a semnat peste 560 de protocoale, după Revoluție, iar din acestea 337 sunt active. 

”Sunt semnate protocoale între SRI și instituții din 1990. În total au fost 565 de protocoale. 337 sunt active, 94 sunt abrogate. 18 protocoale sunt semnate cu instituții din justiție, unele sunt denunțate, altele sunt clasificate. Două sunt încă în vigoare și au caracter secret. Cele două sunt la Comisie. Ne-au fost prezentate și documentele din zona justiției, am cerut să ne fie trimise toate documentele. Ele vor fi desecretizate, vor fi făcute publice, unele.

A rămas ca orice fel de protocol care va mai fi semnat de SRI să fie prezentat și în Comisie, pentru a fi un control real.”, a spus Claudiu Manda.

Manda a vorbit cu directorul SRI și despre mitingul din 10 august. Manda a aflat că SRI avea informații că protestul ar putea să se transforme în unul violent și a vorbit și despre o notă secretă a SRI.

”Am discutat despre protestele din 10 august. Am stabilit că sunt de competența SRI. Pe de altă parte, ce s-a întâmplat în Piață sunt de ordinea publică, nu țin de competența lor, dar era de competența SRI dacă au informații utile pentru MAI, Jandarmerie, să fie transmise aceastor structuri. Spun că au informat, că au fost note transmise Ministerului, Jandarmeriei, și înainte de eveniment, și după eveniment. Cei de la SRI spun că nu au ce să își reproșeze. Am primit o notă secretă. În perioada următoare, toate documentele pe care le-au transmis, chiar și la Președinție, să ni le trimită și nou. Exista informația că exista riscul ca protestul să escaladeze, să se transforme în unul violent. Nu au dorit să vorbească despre cei de la Rezist. Am convenit că dacă e o finanțare străină la pentru o organizație care dorește dărâmarea Guvernului să ne ofere documente.

Una dintre informări viza posibilitatea ca la acest miting să escaladeze şi să apară violenţe. Prima notă a fost trimisă pe data de 9 august către mai multe instituţii şi structuri, beneficiari. Înainte de 9 au mai existat comunicări, dar o sinteză către MAI, Jandarmerie, consilierul preşedintelui a fost pe 9. Au fost chiar două pe 9. Următoarele au fost în timp real, SRI având om la centrul de coordonare.”, a declarat Claudiu Manda.

×
Subiecte în articol: Claudiu Manda Eduard Hellvig
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close