Antena 3 CNN Meteo Cod portocaliu de inundaţii în mai multe judeţe din ţară | S-au emis mesaje RO-Alert

Cod portocaliu de inundaţii în mai multe judeţe din ţară | S-au emis mesaje RO-Alert

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor avertizează că este pericol de inundații pe mai multe râuri din trei judeţe din ţară. Specialiștii au emis un cod portocaliu.

Cod portocaliu de inundaţii în mai multe judeţe din ţară | S-au emis mesaje RO-Alert
Sursa foto: hepta
de Claudia Popovici    |    29 Mai 2023   •   16:52

Update 18:02: Apele Române, apel către populaţie, după ce ANM a emis mai multe alerte nowcasting de ploi şi vijelii

"În cursul zilei de astăzi, la stația hidrometrică Terova, în orașul Reșița, s-au fost înregistrat precipitații cumulate de 70 l/mp din care 48 l/mp timp de 20 minute, în intervalul orar 15-15:20. 

În urma acestor fenomene orajoase, scurgerile pe versanţi de pe strada Kogalniceanu au antrenat câteva autoturisme. De menționat faptul că vorbim despre inundații pluviale, în zona urbană, unde sistemele de canalizare nu pot asigura scurgerea rapidă a apelor. Fenomenele s-au produs pe torenți necadastrați, dar prin cumularea efectelor ne așteptăm la depășiri de cote pe râul Bârzava conform avertizării hidrologice cod portocaliu emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA). În acest moment, nivelurile apelor sunt în retragere.

Recomandăm populației să evite să iasă din case sau să circule cu autoturismele. De asemenea, este foarte important să asculte de autoritățile locale și reprezentanții Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență", transmite Apele Române. 

Update 17:40 Zona spitalului Județean din Timișoara inundată. Apa a ajuns şi în curtea spitalului unde se aflau Ambulanțe.

Update 17:29: Mesaj Ro-Alert la Timişoara, acolo unde plouă cu grindină. S-a emis cod portocaliu

Update 17:23: Cod portocaliu de inundații în Arad

Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE INUNDAŢIE pe râurile din bazinele hidrografice: Chisindia, Cigher – bazin amonte Ac. Tăuț (afluenți ai râului Crișul Alb), județul Arad . Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Chisindia – bazin amonte S.H. Chisindia.

Avertizarea este valabilă de luni 29 mai 2023, ora 17:10 până la orele 24:00!

Update 17:20: ISU Caraș-Severin a intervenit îndepărtarea apei pe mai multe străzi din municipiul Reșița

Pe strada Mihail Kogălniceanu, mai multe mașini au fost luate de ape. Nu au fost înregistrate victime. ISU Caraș-Severin a anunțat că intervine pe mai multe străzi din Reșița, care au fost inundate în urma precipitațiilor din luni.

O situație gravă se înregistrează pe strada Mihail Kogălniceanu, unde apa care a curs cu viteză a luat mai multe mașini. ISU a anunțat că acționează pentru evacuarea apei din mai multe gospodării. Până la ora transmiterii știrii, nu au fost înregistrate victime. Intervențiile sunt în desfășurare.

Cod portocaliu de inundaţii în două judeţe din ţară | Ce râuri sunt vizate 

„Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de inundație”, scrie în mesajul institutului.

Avertizarea este valabilă luni, până la ora 22.00.

Sunt vizate râurile din „bazinele hidrografice Bârzava – bazin amonte S.H. Moniom și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Moniom – amonte S.H. Gătaia, județele Timiș și Caraș – Severin”, au explicat specialiștii.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Bârzava – afluenții aferenți sectorului aval S.H. Secu – amonte S.H. Moniom, au precizat reprezentanții Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor.

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close