Antena 3 CNN Actualitate Cum te poate îmbolnăvi bradul de Crăciun

Cum te poate îmbolnăvi bradul de Crăciun

Cum te poate îmbolnăvi bradul de Crăciun
23 Noi 2015   •   14:24

Stranuti, nasul curge, ochii sunt umflati, iar o stare de oboseala te cuprinde tot mai tare. La prima vedere ai crede ca ai racit, dar daca astfel de simptome apar in preajma Craciunului sunt mari sansele sa suferiti de ceea ce specialistii numesc sindromul bradului de Craciun, potrivit bzi.ro.

Bradul sau orice alt conifer impodobit de Craciun pot provoca o reactie alergica, destul de serioasa, spun cercetatorii americani de la Upstate Medical University. Acestia au observat ca numarul problemelor respiratorii creste foarte mult in perioada Craciunului si au analizat bucati de scoarta si ace de la 28 de brazi, din specii diferite, pe care membrii echipei de specialisti ii aveau acasa, instalati in ghivece.

Investigatiile au scos la iveala ca mostrele contineau 53 de tipuri distincte de mucegai, dintre care 70% cu potential alergenic mare, ceea ce inseamna ca pot cauza simptome precum stranut, rinoree (curgerea nasului), ochi aposi, mancarimi in zona nasului, respiratie suieratoare sau pierderea respiratiei, congestia sinusurilor – dar pot include si tuse, dureri in piept, insomnie sau stari de letargie.

Principalele tipuri de spori identificate sunt Aspergillus, Penicillium, Cladosporium si Alternaria.Aceste mucegaiuri se gaseste in natura pe arbori, iar conditiile de caldura si umezeala (calorifere fierbinti, camere neaerisite, instalatii puternice de brad) din casa ii favorizeaza dezvoltarea si raspandirea, transformandu-ne locuintele in adevarate incubatoare. Asa se face ca, dupa ce bradul natural a stat in casa doua saptamani, numarul de spori din aer creste, de la 800 pe metru patrat (valorile de sub 1.000 sunt considerate normale), la 5.000.

Vulnerabile la sindromul bradului de Craciun sunt persoanele predispuse la alergii si cele care sufera deja de astm. De altfel, simptomele provocate de sporii de mucegai sunt adesea confundate cu atacul de astm.

Sindromul bradului de Craciun este o boala serioasa, atrag atentia specialistii, iar daca este tratata superficial, poate atrage dupa sine dezvoltarea unor complicatii ca bronsita sau pneumonia.

In cazul in care nu aveti sensibilitate la sporii de mucegaiuri sau alti alergeni respiratori va puteti bucura fara griji de bradul de Craciun.

Sfaturi pentru a reduce riscurile

Spala bine bradul inainte de a-l instala in casa

Nu e nevoie sa renunti cu totul la bradul natural atat timp cat limitezi numarul sporilor pe care ii aduci in casa. Pentru asta, e bine sa speli cat poti de bine bradul afara, ajutandu-te de un furtun cu apa, si sa astepti sa se usuce inainte de a-l instala in locuinta. Ai grija totusi sa nu-l lasi prea mult timp afara, pentru ca mucegaiul va incepe sa creasca din nou.

2. Arunca bradul imediat dupa Craciun

Cum sporii de mucegai se acumuleaza cu cat bradul sta mai mult in casa, e bine sa nu il pastrezi prea mult timp in locuinta ta. Ca sa te feresti de probleme, e mai indicat sa-l arunci dupa cele trei zile de Craciun.

3. Purifica aerul din casa

Instaleaza un purificator de aer in camera in care ai pus bradul, ca sa indeparteze alergenii din incapere.

4. Impodobeste un brad artificial

Chiar daca te vei lipsi de mirosul frumos de conifere, e mai intelept sa alegi un brad artificial in cazul in care te stii alergic. Totul e sa il impachetezi adecvat de fiecare data, ferit de praf si de mucegaiul din locuinte, iar simptomele neplacute te vor lasa in pace.

5. Curata bine ornamentele si instalatia de brad

Acestea capteaza foarte bine sporii de mucegai, asa ca trebuie curatate de fiecare data cand sunt folosite. Depozitati-le in cutii de plastic usor de curatat, nu in cutii de carton.

×
Parteneri
Se schimbă regulile la ITP! Klaus Iohannis a promulgat legea
x close