Antena 3 CNN Actualitate Descinderi de amploare în spitalele din România. Șefa Secției de Psihiatrie a Spitalului Județean Arad, ridicată și dusă la audieri

Descinderi de amploare în spitalele din România. Șefa Secției de Psihiatrie a Spitalului Județean Arad, ridicată și dusă la audieri

Descinderi de amploare în spitalele din România. Șefa Secției de Psihiatrie a Spitalului Județean Arad, ridicată și dusă la audieri
Sursa foto: Foto: Pixabay
31 Mai 2016   •   17:16

UPDATE - Șeful Secției de Psihiatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, prof dr Delia Marina Podea, cadru didactic la Universitatea de Vest 'Vasile Goldiș' din Arad, a fost ridicată, marți după-amiază, de anchetatori și dusă la audieri.

Potrivit unor surse, măsura a fost luată de procurori în urma descinderii care a durat mai multe ore, atât la unitatea medicală pe care aceasta o conduce, cât și la cabinetul privat și la domiciliul acesteia. În urma percheziției efectuate la locuința prof dr Delia Podea, anchetatorii ar fi ridicat calculatoarele existente și, de asemenea, mai multe tablouri de valoare.

Peste 20 de percheziţii sunt făcute, marţi, la cabinete medicale din ţară într-un dosar în care sunt vizate 31 de unităţi spitaliceşti, existând suspiciuni, printre altele, că au fost falsificate consimţămintele unor presupuşi voluntari la testarea de medicamente, anunţă Poliţia Română.

"Percheziţiile sunt efectuate la mai multe unităţi sanitare din Bucureşti şi din judeţele Arad, Cluj, Constanţa şi Dolj, unde îşi desfăşoară activitatea cei în cauză, precum şi la sediile şi punctele de lucru a cinci societăţi comerciale cu profil medical, care reprezintă interesele sponsorilor. De asemenea, sunt ridicate înscrisuri şi probe de la 31 de unităţi sanitare aflate pe raza judeţelor Argeş, Botoşani, Buzău, Braşov, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Iaşi, Mureş, Neamţ, Prahova, Suceava, Sibiu, Timiş şi Vrancea", se precizează într-un comunicat de presă al Poliţiei Române.

Medicii vizați de descinderile efectuate sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție sunt cercetați pentru luare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual și fals material în înscrisuri oficiale, potrivit unui comunicat al IGPR.

Perchezițiile sunt efectuate la mai multe unități sanitare din București și din județele Arad, Cluj, Constanța și Dolj, unde își desfășoară activitatea medicii vizați, precum și la sediile și punctele de lucru a cinci societăți comerciale cu profil medical, care reprezintă interesele sponsorilor.

De asemenea, polițiștii ridică înscrisuri și probe de la 31 de unități sanitare din județele Argeș, Botoșani, Buzău, Brașov, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Iași, Mureș, Neamț, Prahova, Suceava, Sibiu, Timiș și Vrancea.

"Din cercetări a reieșit că mai mulți angajați din sistemul sanitar ar fi derulat studii clinice cu încălcarea prevederilor legale, fapte cu potențial generator de riscuri în ceea ce privește autorizarea intrării pe piață a unor medicamente ce afectează negativ starea de sănătate a populației (medicamente folosite în special pentru tratarea unor boli mentale). Astfel, medicii incluși în derularea de studii clinice ar fi falsificat întreaga documentație de evaluare a pacienților — subiecți, fie prin falsificarea consimțământului de participare la studiu acordat de către pacient sau de către aparținătorii acestuia, fie prin consemnarea în fișele de evaluare sau foile de observații a unor aspecte false referitoare la diagnostic, starea de sănătate a pacienților, tratamentul urmat și efectele acestuia", se precizează în comunicatul IGPR.

Medicii sunt suspectați că ar fi inclus în studiu persoane care nu sufereau de afecțiunea pentru care era testat medicamentul experimental sau că nu ar fi administrat medicamentul pacientului. Medicii ar fi prezentat ulterior către sponsorul care comanda studiul documentele necesare avizării și aprobării punerii pe piață a respectivelor medicamente ce au făcut obiectul studiului clinic.

La descinderi participă polițiști din cadrul Direcției de Investigații Criminale a IGPR, precum și din cadrul inspectoratelor de poliție județene Argeș, Arad, Botoșani, Buzău, Brașov, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Iași, Mureș, Neamț, Prahova, Suceava, Sibiu, Timiș și Vrancea, verificările financiar-fiscale fiind asigurate de către specialiști din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală.

Sursă: Agerpres

×
Subiecte în articol: perchezitii descinderi
Parteneri
Horoscop 30 septembrie 2023. Taurii sunt atenți la detalii
x close