x close

Dezvăluirea care zguduie sistemul sanitar din România. Aproape 150 de spitale funcționează fără unități de transfuzii autorizate

de D.G.    |    03 Aug 2016   •   16:25
Dezvăluirea care zguduie sistemul sanitar din România. Aproape 150 de spitale funcționează fără unități de transfuzii autorizate 817 foto: pixabay.com

În sistemul sanitar românesc funcţionează 108 unităţi sanitare publice şi 34 private fără unităţi de transfuzie sanguină autorizate de DSP-uri, potrivit unei centralizări realizate de Ministerul Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, apreciază că situaţia în care aceste unităţi au fost ignorate ani la rând nu este acceptabilă şi a decis o serie de măsuri de urgenţă, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES.

''În perioada 2-12 august, departamentele de supraveghere din DSP-uri vor verifica toate unităţile de transfuzii neautorizate. Vor fi investigate motivele pentru care aceste unităţi de transfuzii nu au autorizaţie. DSP-urile vor stabili planuri de conformare în vederea autorizării cu termen de maximum trei luni'', informează comunicatul MS.

Ministerul Sănătăţii a realizat o centralizare a situaţiei autorizării unităţilor de transfuzii din spitalele româneşti publice şi private. Pe de-o parte, ministerul a cerut situaţiile de la Direcţiile de Sănătate Publică (DSP) din toate judeţele, iar pe de altă parte a comparat aceste rezultate cu unităţile care primesc sânge şi produse sanguine de la Institutul Naţional de Hematologie şi Centrele de Transfuzii.

Unităţile neautorizate se vor supune unui plan de tranziţie care va stabili cum se vor desfăşura transfuziile până la îndeplinirea normelor în vigoare. De exemplu, vor fi luate în considerare asigurarea serviciilor de către un alt spital cu Unitate de Transfuzie Sanguină (UTS) autorizată sau de către Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) judeţean, redirecţionarea pacienţilor cu intervenţii chirurgicale care nu reprezintă urgenţe către alte unităţi sanitare sau alte măsuri.

Termenul nenegociabil este 1 noiembrie, anunţă Ministerul Sănătăţii. "Dacă vor exista unităţi de transfuzii care nu îndeplinesc planul de conformare, atunci ministerul va cere Institutului Naţional de Hematologie să nu mai livreze sânge şi produse sanguine acestor unităţi. Atunci vor fi luate în considerare şi alte posibile măsuri", se mai arată în comunicat.

În acelaşi timp, MS anunţă că lucrează deja la un plan naţional de reducere a riscurilor ataşate transfuziilor. Documentul este în curs de finalizare şi va fi publicat în cel mai scurt timp.

Stadiul de actualizare al datelor prezentate miercuri este la nivelul datei de 25 iulie. "Este posibil ca unele unităţi de transfuzii să fi demarat procesul de autorizare între timp sau să fi obţinut autorizaţia, menţionează sursa citată.

De asemenea, în urma verificărilor DSP din teren este posibil ca această listă să se reducă iar unele unităţi private este posibil să aibă contract de livrări de sânge, dar să nu efectueze transfuzii.

Ministerul Sănătăţii precizează că spitalele din reţeaua Ministerului Apărării Naţionale au propriul centru de transfuzii, iar UTS-urile acestora nu sunt în subordinea autorizării de către DSP-uri.

Citeşte mai multe despre:

Ministerul Sanatatii
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati