Antena 3 CNN Actualitate Drumul spre cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, distrus la prima ploaie. Modernizare a costat 18,2 milioane lei

Drumul spre cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, distrus la prima ploaie. Modernizare a costat 18,2 milioane lei

Drumul spre cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, distrus la prima ploaie. Modernizare a costat 18,2 milioane lei
Sursa foto: Foto: Facebook Bianca Morus
08 Aug 2016   •   18:47

O comisie formată din specialiști ai Consiliului Județean (CJ) Hunedoara a evaluat, luni, pagubele produse de furtuna puternică abătută asupra drumului județean care duce la cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din Munții Orăștiei, fiind identificate șapte porțiuni afectate de viiturile de pe versanți.

Astfel, trei porțiuni de drum au suferit deteriorări majore, carosabilul fiind afectat în proporție de 30%, 50% și, respectiv, aproape 70%. Pe alte patru porțiuni de drum, pagubele sunt mai puțin grave, fiind semnalate alunecări de teren și deplasări ale zidurilor de apărare a malurilor, a informat CJ Hunedoara.

"O comisie a Consiliului Județean Hunedoara, condusă de vicepreședintele Mircea Bobora, s-a deplasat în cursul zilei de luni, 08.08.2016, la fața locului și s-a decis oprirea circulației auto pe ultima porțiune de drum de 4 km, situată pe Valea Albă", se precizează într-un comunicat al CJ Hunedoara.

În următoarele cinci zile, vor fi efectuate lucrări de reparații pe sectoarele de drum afectate, de către o firmă care are contract de întreținere și reparații pentru drumurile din zona Orăștie.

Drumul județean care urcă spre cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din Munții Orăștiei, a fost afectat de torenți în mai multe locuri, după ce o ploaie torențială a căzut în zonă, în noaptea de duminică spre luni, iar apa a antrenat lemne și bolovani ce au ajuns pe carosabil. De asemenea, apa a săpat sub infrastructura drumului, mai multe porțiuni de asfalt fiind dislocate.

"A fost o furtună extrem de violentă. A plouat foarte puternic. Așa ceva nu am văzut în ultimii 20 de ani. Apa s-a scurs de pe mai mulți versanți și a antrenat pe drum lemne, bolovani. Nu mi-a venit să cred că natura poate face așa ceva", a declarat luni, pentru Agerpres, administratorul sitului de la Sarmizegetusa Regia, Vladimir Brilinsky.

Drumul spre cetatea dacică Sarmizegetusa Regia a fost deschis oficial la sfârșitul lunii mai și are o lungime de 19 kilometri, carosabilul fiind acoperit cu asfalt. Drumul urcă până la circa 850 de metri de poarta de intrare în cetate. Ultima porțiune a fost pavată cu pietre de andezit, motiv pentru care accesul este permis turiștilor doar pe jos.

Modernizarea drumului dintre localitatea Costești și cetatea Sarmizegetusa Regia a început în luna august 2015 și a costat 18,2 milioane lei, fonduri obținute în cadrul Programului Operațional Regional POR 2007-2013.

 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: ploaie
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close