Antena 3 CNN Actualitate Eduard Hellvig, audiat în Comisia parlamentară de control al SRI pe tema protocoalelor SRI-DNA

Eduard Hellvig, audiat în Comisia parlamentară de control al SRI pe tema protocoalelor SRI-DNA

Eduard Hellvig, audiat în Comisia parlamentară de control al SRI pe tema protocoalelor SRI-DNA
Sursa foto: Foto: Agerpres
28 Feb 2017   •   15:13

Directorul Serviciului Român de Informaţii, Eduard Hellvig, participă la audierile din şedinţa de marți a Comisiei parlamentare de control SRI, pe tema protocoalelor SRI-DNA.

Eduard Hellvig a cerut să participe la şedinţa respectivă, unde, iniţial, ar fi trebuit să ia parte doar adjuncţii Serviciului, pentru că ”are lucruri importante de comunicat".

SRI: "Nu există niciun protocol cu DNA”

Serviciul Român de Informaţii a avut o primă reacţie la acuzaţiile vehiculate în ultima perioadă cu privire la protocoalele semnate cu Parchetul General şi DNA, în data de 23 februarie, când a precizat că ”SRI are protocoale cu multe instituţii ale statului, perfect legale, care nu fac altceva decât normează activitatea ofiţerilor SRI în raport cu parchetele sau alte instituţii pe atribuţiile date de lege”.

Potrivit SRI, "protocolul este strict secret, pentru că normează activitatea operativă a ofiţerilor SRI în raport cu atribuţiile legale pe care le aveau, adică punerea în aplicare a mandatelor de la judecători, adică supraveghere tehnică, adică filaj, interceptare. Toate astea le făceam pe baza unui mandat de la judecător, iar protocoalele normau această activitate: ce ofiţeri/departamente de la SRI pun în aplicare mandatele, cu ce resurse, normau schimbul de informaţii pe speţele în cauza. Ofiţerii SRI nu făceau muncă de cercetare penală, nu interogau, nu scriau probatorii. Nu au făcut-o niciodată”.

Cu toate acestea, Procurorul General Augustin Lazăr a recunoscut că a existat un protocol secret între servicii si parchete, care s-a concretizat prin formarea unor echipe mixte de magistrați și ofiteri de informații, dar că acest protocol ar fi fost încetat de el personal, când a preluat șefia Ministerului Public.

Citește și: Documentul exploziv care dezvăluie planul de cooperare între SRI și Parchet

×
Subiecte în articol: Eduard Hellvig
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close