Antena 3 CNN Actualitate Embargo pe activitatea preşedintelui

Embargo pe activitatea preşedintelui

Embargo pe activitatea preşedintelui
23 Mai 2007   •   19:06

Trustul Intact, din care face parte şi Antena1, nu şi-a exprimat părerea despre acest incident. Instituţia a preferat să lase, mai întâi, liderii de opinie şi societatea civilă să-şi spună cuvântul. ?Am luat cunoştinţă de comunicatul purtătorului de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu, faţă de care avem următoarele precizări:
1. înregistrarea convorbirii dintre preşedinte şi soţia domniei sale s-a produs cu un telefon pe care tocmai preşedintele îl luase, prin forţă, de la o ziaristă. Spaţiul privat invocat de preşedinte este propriul său buzunar, unde a pus un obiect care nu-i aparţinea.

2. jurnalista în cauză nu a comentat în niciun fel şi s-a abţinut de la orice fel de declaraţii imediat după producerea incidentului, fapt ce o onorează

3. Clubul Român de Presă, Federaţa Internaţională a Jurnaliştilor, Organizaţia non-guvernamentală Romani Criss - câteva dintre organizaţiile care au reacţionat prompt, sunt entităţi independente. Numărul organizaţiilor care au reacţionat, ca şi reputaţia acestora trimite în ridicol reacţia preşedintelui Traian Băsescu

4. considerăm în continuare că era de datoria noastră, ca organizaţie de presă, să facem cunoscut publicului larg atât gestul nepotrivit, cât şi mentalitatea preşedintelui unei ţări europene

5. dacă acestui incident ar fi căzut victimă oricare alt jurnalist, Trustul INTACT ar fi reacţionat şi mai ferm. Tocmai apartenenţa la organizaţia noastră a jurnalistei în cauză a determinat o reacţie moderată, remarcată de alţi colegi de breaslă şi oameni politici

Îi reamintim preşedintelui României evidenţa: Trustul INTACT nu a luat atitudine pe marginea incidentului, mărginindu-se să prezinte cazul. Oricine a putut avea acces la imaginile needitate ale incidentului, pentru a-şi trage propriile concluzii. Reacţiile au aparţinut colegilor noştri de breaslă din România şi din străinătate, oamenilor politici şi organizaţiilor neguvernamentale naţionale şi internaţionale. Domnul preşedinte, prin afirmaţia conform căreia se doreşte contrucţia unui caz care să justifice atitudinea critică a trustului la adresa sa, dovedeşte încă o dată că nu a înţeles şi nu regretă gestul domniei sale".

Preşedintele României a făcut un anunţ surpriză: evenimentul de preluare a funcţiei de şef de stat a avut loc miercuri seară la Palatul Cotroceni, şi nu joi, cum fusese programat. Vă reamintim că marţi, Clubul Român de Presă a recomandat mass-media române ca, în semn de protest faţă de agresarea unei ziariste de la Antena 3, să nu facă relatări de la acest moment.

Trustul Intact a decis să se alăture acestui protest. Ca atare, Antena 3 nu a transmis de la Palatul Cotroceni momentul revenirii preşedintelui Traian Băsescu în funcţie, chiar dacă Preşedinţia a schimbat brusc ziua revenirii. De altfel, arbitrul - Clubul Român de Presă - a fost la fel de rapid ca şi Băsescu şi l-a sancţionat miercuri seara pe preşedinte, cu o decizie de ultim moment. Embargoul a intrat în vigoare mai devreme.

Asociaţia "Solidaritatea pentru Libertatea de Conştiinţă" i-a cerut preşedintelui Băsescu să-şi dea demisia sau să-i ceară scuze reporterului Andreea Pană la televiziunea publică. Câţiva membri ai Asociaţiei au protestat miercuri în faţa Palatului Cotroceni, indignaţi atât de gestul preşedintelui cât şi de felul în care acesta a cerut scuze pentru ieşirea sa.

Protestatarii i-au mai cerut preşedintelui să întrerupă toate relaţiile cu Gigi Becali şi al său partid extremist. Membrii "Solidaritatea pentru Libertatea de Conştiinţă" vor continua protestele miercurea viitoare, când vor să facă un lanţ uman în jurul Palatului Cotroceni.

BĂSESCU DESPRE O JURNALISTĂ: ŢIGANCĂ ÎMPUŢITĂ {v}basescu1.avi{/v} (1) - {v}basescu3.avi{/v} (2) - {v}basescu2.avi{/v} (3) - {v}basescu_4.avi{/v} (4)
IMAGINI ALE INCIDENTULUI BĂSESCU - ANDREEA PANĂ ŞI ÎN VIDEO NEWS/ Politică


Comunicatul preşedintelui Băsescu (.pdf)

Antena 3

×
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close