Antena 3 CNN Actualitate Finanțare din fonduri europene pentru îmbunătățirea transportului de gaze naturale

Finanțare din fonduri europene pentru îmbunătățirea transportului de gaze naturale

Finanțare din fonduri europene pentru îmbunătățirea transportului de gaze naturale
Sursa foto: foto: captura video Antena 3
22 Noi 2018   •   15:44

Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene și domnul Ion Sterian, președintele Transgaz, au semnat, asatăzi, contractul pentru finanțarea unui proiect de 152 milioane euro (46 mil. fonduri europene), prin Programul Operațional Infrastructură Mare.

Proiectul prevede dezvoltarea capacității de transport a gazelor naturale în zona de Nord-Est a României și asigură capacitatea de transport a gazelor naturale dinspre România spre Republica Moldova, prin conducta de interconectare Iași - Ungheni.

Odată cu implementarea acestuia, vor fi făcute următoarele investiții în 31 localități din județele Bacău, Neamț și Iași:

două tronsoane de conductă pe direcția Onești – Gherăești – Lețcani, de 165,15 km;
două staţii de comprimare ce vor asigura presiunea necesară transportului gazelor naturale spre zonele de consum. Vor fi amplasate în Onești, jud. Bacău și Gherăești, jud. Neamț;
elemente de siguranță și protecție a conductei;
un sistem de comandă și achiziție date.

În urma implementării proiectului, toți jucătorii de pe piața gazelor naturale vor avea la dispoziție, în mod nediscriminatoriu, un culoar de transport cu caracteristici tehnice adaptate. De asemenea, vor putea fi asigurate servicii de transport gaze în condiții de alimentare de urgență, respectiv în situația în care este sistată sau întreruptă alimentarea cu gaze din Rusia se pot asigura în orice moment volumele de gaze convenite cu Republica Moldova de 1,5 miliarde mc/an - 2,2 miliarde mc/an.

Asigurarea fluxului de gaze se va face din două direcții, astfel:

1. Pe traseul Isaccea – Șendreni – Onești vor putea fi transportate atât gaze din import din Federația Rusă, cât și din potențialele surse off-shore din Marea Neagră;

2. Pe traseul Coroi – Onești vor putea fi transportate gaze ce provin din exploatările din centrul țării din import, prin punctul de interconectare Medieșu Aurit (cu tranzit peste Ucraina), respectiv punctul de interconectare Csanadpalota – Ungaria, cu proveniență din alte surse ale UE.
Lucrările finanțate prin contractul „Dezvoltări ale sistemului național de transport în zona de Nord – Est a României în scopul îmbunătățirii aprovizionării cu gaze naturale a zonei precum și a asigurării capacităților de transport spre Republica Moldova” vor fi finalizate în 2019.

×
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close