Antena 3 CNN Actualitate Gripa aviară încercuieşte România

Gripa aviară încercuieşte România

Gripa aviară încercuieşte România
20 Feb 2007   •   09:23

Măsurile de supraveghere sanitar-veterinară pentru gripa aviară au fost intensificate, în special pentru judeţele de la graniţa de est a României, ca urmare a notificării făcute de Rusia privind apariţia virusului gripei aviare în regiunea Krasnodarskiy Kray. Potrivit ANSVSA, au fost suplimentate examenele clinice şi de laborator pentru supravegherea păsărilor domestice şi sălbatice, fiind intensificată totodată şi activitatea de verificare a măsurilor privind respectarea normelor de biosecuritate în exploataţiile de păsări.

De asemenea, ANSVSA va întări controlul circulaţiei păsărilor, închiderea şi menţinerea păsărilor în curţi, va urmări importurile de păsări şi asigurarea stocurilor de intervenţie, a dezinfectantelor şi echipamentelor de protecţie.

ANSVSA precizează că în perioada 1 ianuarie - 11 februarie 2007 au fost efectuate peste 10.700 de teste de laborator, din care aproape 300 la păsările sălbatice. Toate aceste teste serologice şi virusologice au fost negative pentru virusul gripei aviare.

Îngrijorarea autorităţilor române survine confirmării apariţiei gripei aviare în zona Moscovei. Oficialii sanitar-veterinari ruşi au confirmat că epidemia de gripă aviară a fost provocată de varianta H5N1 a virusului gripei aviare, deosebit de periculoasă.

Testele au confirmat prezenţa virusului înalt patogen H5N1 în 5 regiuni din jurul Moscovei. De asemenea, în ultima perioadă, virusul a mai fost depistat în mai multe sate din Turcia, Ungaria şi Japonia.

Antena3.ro

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close