Antena 3 CNN Actualitate Guvernul ar putea decide miercuri desfiinţarea drepturilor de autor

Guvernul ar putea decide miercuri desfiinţarea drepturilor de autor

Guvernul ar putea decide miercuri desfiinţarea drepturilor de autor
Sursa foto: drepturi de autor
06 Apr 2009   •   22:15

Guvernul ar putea elabora în şedinţa de miercuri o ordonanţă de urgenţă pentru eliminarea drepturilor de autor, a precizat liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu. Declaraţia vine în contextul în care sindicatele şi patronatele au propus, în luna ianuarie, eliminarea drepturilor de autor, pentru a evita, astfel, situaţiile în care anumite categorii de angajaţi sunt scutite de la plata unor taxe.

Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu susţine că măsura eliminării drepturilor de autor este susţinută de Ministerul Finanţelor, în condiţiile în care, spune el, în România sunt plătite pe drepturi de autor aproximativ 200.000 de persoane.

În opinia lui Hosu există anumite categorii de angajaţi care sunt plătiţi prin contracte cu drepturi de autor, ei fiind excluşi, astfel, de la plata unor taxe.

?Efectele acestei legi se vor vedea în 20 de ani pentru persoanele tinere, care sunt plătite în prezent pe drepturi de autor şi vor fi greu de corectat. Ceea ce se întâmplă azi este un abuz, un exces, pentru că unii angajatori transferă angajaţilor întregul risc, iar aceştia din urmă vor ajunge să aibă o pensie de mizerie?, a declarat Bogdan Hossu.

Una din categoriile cele mai nemulţumite de această măsură este Ordinul Arhitecţilor. Reprezentanţii acestuia spun că actuala lege nu face decât să le recunoască anumite creaţii, ei fiind plătiţi pe bază de contracte comerciale.

Asociaţia Oamenilor de Afaceri consideră însă că numărul românilor care vor fi afectaţi de o eventuală eliminare a drepturilor de autor va fi unul redus.

Sindicatele şi patronatele au propus în luna ianuarie eliminarea drepturilor de autor, considerând că Guvernul României trebuie să acţioneze în conformitate cu recomandările Comisiei Europene.

Propunerea a stârnit atunci reacţii dure în principal din partea actorilor, care s-au arătat revoltaţi de punerea în aplicare a unei asemenea măsuri. Mai mulţi directori de teatru au declarat că măsura este imposibil de aplicat, în condiţiile în care drepturile de autor sunt un bun câştigat.

Antena 3

×
Subiecte în articol: drepturi de autor
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close