Antena 3 CNN Actualitate Inedit Descoperire inedită la Cluj, pe șantierul drumului expres spre Autostrada Transilvania | Dovada că aici trăiesc români de mii de ani

Descoperire inedită la Cluj, pe șantierul drumului expres spre Autostrada Transilvania | Dovada că aici trăiesc români de mii de ani

Vestigii dacice și romane foarte importante au fost descoperite în timpul lucrărilor pe șantierul drumului expres spre Autostrada Transilvania.

Descoperire inedită la Cluj, pe șantierul drumului expres spre Autostrada Transilvania | Dovada că aici trăiesc români de mii de ani
Sursa foto: Facebook primar Taureni Daniela Mănăila
de Claudia Popovici    |    01 Noi 2023   •   18:07

Lucrările de descărcare arheologică de pe traseului drumului de legătură între DN1 și A3 au dus la descoperiri extrem de valoroase a unor vestigii dacice și romane.

Potrivit arheologilor, acum mai bine de 750 de ani la Tureni se vorbea deja limba română.

"Tureniul a fost locuit de daci, apoi și de romani, iar acest lucru a fost reconfirmat de specialiști. Lucrările de descărcare arheologică de pe traseului drumului de legătură între DN1 și A3 au dus la descoperiri extrem de valoroase.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

O lance din vremea dacilor, care datează din secolul al doilea, înainte de Hristos, respectiv o așezare civilă romană, din secolele 2-3 d.H.

Așezarea romană este complexă: s-au găsit două locuințe romane semi adâncite, bucăți dintr-un vas de provizii de tip dolium, gropi de provizii și alte bucăți de ceramică fină. 

Dovada că la Tăureni trăiesc români de sute de ani

Și încă ceva s-a mai descoperit: dovada că aici trăiesc români de sute de ani. Arheologii au găsit un contract de vânzare-cumpărare între doi frați pentru o livadă, datat 1267, scris în limba română. Adică acum mai bine de 750 de ani la Tureni se vorbea deja limba română.

Le mulțumesc arheologilor pentru munca extraordinară pe care o fac și pentru dovezile pe care le găsesc. Știm cine suntem, dar la fel de important este să știm și de unde venim”, a spus pe Facebook primarul comunei Tureni, Daniela Mănăilă.

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close