Antena 3 CNN Actualitate Inedit Cea mai mare Superlună din 2022 va putea fi admirată pe cerul României. La ce oră va fi cel mai aproape de Pământ

Cea mai mare Superlună din 2022 va putea fi admirată pe cerul României. La ce oră va fi cel mai aproape de Pământ

Cei pasionaţi de astronomie au şansa de a surprinde pe 13 iulie o privelişte a celei mai mari Superluni din 2022, numită şi Superluna Buck.

Cea mai mare Superlună din 2022 va putea fi admirată pe cerul României. La ce oră va fi cel mai aproape de Pământ
Sursa foto: Unsplash.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Iul 2022   •   15:45

Superluna 2022. Luna devine Plină la ora 21:38 (ora României) și cu 9 ore și 37 de minute mai devreme va ajunge în cel mai apropiat punct de Pământ din 2022, la o distanță de 357.264 de kilometri. Aceasta mai este numită colocvial și „superlună”.

Superluna va fi vizibilă până vineri dimineața, însă poate fi observată în toată splendoarea sa, miercuri pe 13 iulie 2022, atunci când luna va fi cel mai aproape de Pământ.

Potrivit observatorului astronomic, „Amiral Vasile Urseanu”, pe 13 iulie 2022, luna se va afla la 357.267 km față de Pământ.

Ce înseamnă Superlună

Astrologul Richard Nolle a dat termenul de "superluna" în 1979 și se referă la momentul în care Luna este 90% din perigiu (cea mai mare apropiere față de Pământ).

Petru că Luna va fi aproape de pământ, aceasta va părea mult mai mare și mai strălucitoare și va avea o culoare roșiatică.

Cum se poate vedea Superluna. La ce oră va fi cel mai aproape de Pământ

Miercuri, pe 13 iulie 2022 după ora 21:38, cei care doresc să observe Superluna din iulie trebuie să privească cerul.

Fenomenul poate fi observat cu ochiul liber, miercuri seara, după ora 21:38.

Dacă va fi senin în momentul în care răsare luna, aceasta va fi mai mare decât de obicei, iar pe măsură ce trec minutele va deveni tot mai strălucitoare.

Superluna din iulie 2022 apare poate fi văzută pe cer puțin mai la sud decât precedenta lună plină și va fi ceva mai aproape de orizont.

Superluna 2022 sau "Luna Buck"

În anii 1930, în almanahul fermierilor din Maine a fost introdus termenul de termenul de „Buck Moon”.

Potrivit Almanahului, triburile algonchine, actualmente zona de nord est din America au numit luna plină din iulie - „Buck Moon”, deoarece la începutul lunii, căprioarelor le cresc noi coarne.

Întrucât luna iulie avea loc seceratul fânului, europenii au denumit luna plina - „Luna Fânului”.

Hidușii și budiștii sărbătoresc pe 13 iulie „Guru Purnima” (Luna Plină Guru). Potrivit tradiție, Luna Pină Guru îi ajută pe oameni la „purificarea minții”. Tot de Luna Plină Guru au loc ceremonii pentru venerarea maestrului Guru.

Budiștii Theravada denumesc luna plina -„Asalha Puja”, cunoscută și sub numele de Ziua Dharmei sau Esala Poya și atunci este organizat un festival important care celebrează prima predică a lui Buddha.

×
Subiecte în articol: superlună
Parteneri
A murit Alexandru Alexandrov, fondatorul gigantului Altex România
x close