Antena 3 CNN Actualitate INS a actualizat valoarea coşului de cumpărături pentru un trai decent în România. Suma minimă necesară pentru o familie cu doi copii

INS a actualizat valoarea coşului de cumpărături pentru un trai decent în România. Suma minimă necesară pentru o familie cu doi copii

Potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică valoarea coșului de cumpărături pentru un trai decent în România s-a modificat.

INS a actualizat valoarea coşului de cumpărături pentru un trai decent în România. Suma minimă necesară pentru o familie cu doi copii
Sursa foto: GettyImages
de Claudia Popovici    |    25 Oct 2023   •   16:39

Valoarea şi dimensiunile unui coș de cumpărături pentru un trai decent în România au crescut pentru luna septembrie 2023, raportat la luna septembrie 2022, arată indicii de prețuri comunicați de Institutul Național de Statistică. 

Creșterea valorii totale a coșului de consum e determinată de creșterea puternică a costurilor pentru toate capitolele, cu excepția cheltuielilor cu locuința (apă, energie electrică, gaz și energie termică)

Analiza a fost făcută de Fundația Friedrich Ebert România și Syndex România pentru anul 2023 (raportat la luna septembrie).

Mai exact, pentru ca o familie cu doi copii să ducă un trai decent în România este nevoie de un buget de 9.978 lei pe lună, conform ultimelor statistici.

Comparativ, o familie cu un copil are nevoie 8.205 lei pe lună, iar familiile fără copii au nevoie de un buget de 6.162 lei pe lună.

Dacă vorbim de persoane adulte singure, potrivit statisticilor, ar fi nevoie de un buget de 3.807 lei pe lună, notează dailybusiness.ro

Totuși specialiştii spun că valoarea coșului de cumpărături s-ar putea reduce în pragul Sărbătorilor de iarnă şi asta datorită menținerii măsurii de plafonare a preţurilor. 

Însă bugetul pentru un trai decent va rămâne totuși destul de mare comparativ cu salariile şi pensiile care nu au mai fost majorate odată cu creşterea preţurilor.  

 

 

×
Subiecte în articol: Institutul National de Statistica
Parteneri
Poșta Română, anunţ de ultimă oră despre distribuirea pensiilor în luna Mai
x close