Antena 3 CNN Actualitate Justiție Valer Dorneanu a fost ales preşedinte al Curţii Constituţionale

Valer Dorneanu a fost ales preşedinte al Curţii Constituţionale

Valer Dorneanu a fost ales preşedinte al Curţii Constituţionale
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    13 Iul 2016   •   14:11

Valer Dorneanu a fost ales miercuri preşedinte al Curţii Constituţionale a României (CCR), pentru un mandat de trei ani.

”Am fost ales cu majoritate de voturi”, a spus Valer Dorneanu.

Tot miercuri, apăruse informația pe surse că președintele Klaus Iohannis ar susține-o pe fosta șefă a ICCJ Livia Stanciu pentru această funcție

Valer Dorneanu a fost propunerea PSD pentru această funcție.

Dorneanu a spus că se aşteaptă ca CCR să aibă o cooperare bună cu celelalte instituţii ale statului. 

"Aşteptăm să cooperăm foarte bine cu celelalte instituţii ale statului, aşteptăm de la ele să nu mai transforme Curtea Constituţională în acel loc în care să trimită toate neînţelegerile şi toate conflictele care există în plan politic", a afirmat Dorneanu. 

El nu a dorit să spună dacă a avut un contracandidat, subliniind că voturile au fost "strict personale, profesionale şi umane", potrivit agerpres.ro.

Alegerile pentru şefia CCR s-au desfăşurat cu uşile închise, în noua componenţă, după ce Livia Stanciu, Attila Varga şi Marian Enache au depus jurământul la Palatul Cotroceni

Valer Dorneanu a condus ca interimar Curtea Constituţională, după ce, în luna iunie, a expirat mandatul de preşedinte al lui Augustin Zegrean. 

Curtea Constituţională este formată din nouă judecători numiţi pentru un mandat de nouă ani, trei fiind desemnaţi de Camera Deputaţilor, trei - de Senat şi trei - de preşedintele României. 

CCR are un preşedinte ales prin vot secret, pentru o perioadă de trei ani, cu majoritatea voturilor judecătorilor. Pentru alegerea preşedintelui, fiecare grupă de judecători numiţi de Camera Deputaţilor, de Senat şi de preşedintele României poate propune o singură candidatură. Dacă la primul tur de scrutin niciun candidat nu întruneşte majoritatea voturilor, se va proceda la al doilea tur de scrutin între primii doi clasaţi sau traşi la sorţi, dacă toţi candidaţii obţin acelaşi număr de voturi.

În 2013, Valer Dorneanu a fost ales judecător al Curţii Constituţionale a României din partea Camerei Deputaţilor, la propunerea PSD, pentru un mandat de nouă ani. Anterior a fost adjunct al Avocatului Poporului (în perioada 2010 - iunie 2013 ) şi secretar general adjunct Camera Deputaţilor, între aprilie 2009 şi octombrie 2010.

Dorneanu a ocupat şi funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, timp de patru ani (2000-2004).

 

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close