Antena 3 CNN Actualitate Justiție Președintele CCR: Nu puteam trece de aceste lucruri evidente. Nu am dormit nopțile

Președintele CCR: Nu puteam trece de aceste lucruri evidente. Nu am dormit nopțile

Președintele Curții Constituționale a României, Valer Dorneanu, a declarat joi seară, la Antena 3, că „și în starea asta de urgență trebuie respectate drepturile cetățenilor”.

Președintele CCR: Nu puteam trece de aceste lucruri evidente. Nu am dormit nopțile
Sursa foto: Hepta
de S.T.    |    07 Mai 2020   •   22:59

„În materie contravențională ca și în materie penală, contravențiile și infracțiunile trebuie să fie definite explicit.

Ori articolul ăsta 28 pe care noi l-am declarat neconstituțional zice așa: „ încălcarea prevederilor articolului nouă se pedepsește după cum urmează”... Hai să definim articolul 9.

De ce sunt neconstituționale amenzile pentru încălcarea ordonanțelor militare

În articolul 9 se spun niște lucruri generale, nu se spune nimic concret de unde să deduci care este contravenția, cum se sancționează, de aici și modul diferit de aplicare a amenzilor de către cei în drept”, a spus Valer Dorneanu, în direct la Sinteza Zilei.

„Curtea a constatat că prevederile art.28 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.1/1999, caracterizate printr-o tehnică legislativă deficitară, nu întrunesc exigenţele de claritate, precizie şi previzibilitate şi sunt astfel incompatibile cu principiul fundamental privind respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor, prevăzut de art.1 alin.(5) din Constituţie, precum şi principiul restrângerii proporţionale a exerciţiului drepturilor şi libertăţilor fundamentale, prevăzut de art.53 alin.(2) din Constituţie”, se arată în decizia CCR.

Președintele CCR: Și în starea de urgență trebuie respectate drepturile

„Nu puteam trece de aceste lucruri evidente. Eu vă spun, nu am dormit nopțile, eu și colegii mei, care înțelegeam că în starea asta de urgență trebuiau luate niște măsuri, inclusiv sancțiuni.

Dar, pe de altă parte, nu puteam să nu vedem ce au văzut și alte Curți Constituționale, care au zis că și în starea asta de urgență trebuie respectate drepturile.

Trebuia dată o lege. E valabil și în prezent. Se termină starea de urgență și începe starea de alertă. Care e temeiul care va reglementa regimul stării de alertă?

Era bine dacă autoritățile publice se reuneau”, a declarat Dorneanu la Antena 3.

Președintele CCR, primul interviu

Judecătorii Curții Constituționale a României au decis, miercuri, că amenzile date pentru nerespectarea stării de urgenţă sunt neconstituţionale.

Curtea Constituţională a admis, în şedinţa de miercuri, sesizarea Avocatului Poporului depusă împotriva OUG 36/2020.

Actul normativ a introdus amenzi de până la 20.000 de lei pentru nerespectarea Ordonanţelor militare, pe perioada stării de urgenţă.

Până în prezent au fost date peste 300.000 de amenzi în baza ordonanţei care instituie starea de urgenţă.


 

×
Subiecte în articol: Valer Dorneanu
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close