Antena 3 CNN Actualitate Justiție Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam, condamnaţi în dosarul retrocedărilor de 300 de milioane de euro

Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam, condamnaţi în dosarul retrocedărilor de 300 de milioane de euro

Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam, foşti parlamentari PSD, au fost condamnaţi, astăzi, în dosarul retrocedărilor de 300 de milioane de euro.

Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam, condamnaţi în dosarul retrocedărilor de 300 de milioane de euro
Sursa foto: Hepta
de Alin Tarnovschi    |    22 Iul 2021   •   15:25

Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam au fost condamnaţi la câte doi ani de închisoare, după o sentinţă dictată astăzi de Curtea de Apel Braşov.

În timp ce pentru Ioan Adam judecătorii au dispus suspendarea pedepsei, în cazul lui Viorel Hrebenciuc pedeapsa este cu executare.

În acelaşi dosar, Andrei Hrebenciuc, fiul lui Viorel Hrebenciuc, a fost condamnat, ca şi tatăl său, tot la doi ani de închisoare, însă cu suspendare.

Curtea de Apel Braşov a rejudecat pe fond dosarul retrocedării ilegale a peste 43.000 de hectare împădurite (în valoare de aproximativ 300 de milioane de euro), după o decizie a Curţii Constituţionale care a dus la anularea judecăţii iniţiale.

Astfel, începând cu februarie 2020, părţile implicate au readministrat o serie de probe, respectiv au fost reaudiaţi o serie de martori şi s-a efectuat o expertiză criminalistică.

Decizia Curţii de Apel Braşov nu este definitivă.

Viorel Hrebenciu şi Ioan Adam, condamnaţi în primă instanţă în dosarul retrocedărilor

"Condamnă pe inculpatul Adam Ioan la o pedeapsă de 2 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă. În baza art. 67 Cod penal aplică inculpatului pedeapsă complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a, b Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pentru o perioadă de 3 ani. (...)

În baza art. 396 alin. 5 Cod procedură penală raportat la art. 16 alin. 1 lit. b) teza I Cod procedură penală, achită pe inculpatul Adam Ioan pentru comiterea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave.

Condamnă pe inculpatul Hrebenciuc Viorel, la o pedeapsă de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. În baza art. 67 Cod penal aplică inculpatului pedeapsă complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a, b Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pentru o perioadă de 3 ani.

Condamnă inculpatul Ordog Lorand Andras, la o pedeapsă de 6 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. (...) Condamnă pe inculpatul Ordog Lorand Andraş la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită. (...) Aplică pedeapsa cea mai grea, de 6 ani închisoare, pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a, b şi g Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a exercita profesia de judecător pentru o perioadă de 3 ani şi pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute la art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g Cod penal, adaugă la pedeapsa principală sporul obligatoriu de 1 an închisoare, rezultând pedeapsa de 7 ani închisoare.

Condamnă pe inculpatul Sturdza Paltin-Gheorghe, la o pedeapsă de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă. (...) Achită pe inculpatul Sturdza Paltin-Gheorghe pentru comiterea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, prevăzută de art. 367 alin. 1 Cod penal şi de cumpărare de influenţă, prevăzută de art. 292 alin. 1 Cod penal raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000 (punctele 1 şi 2 din rechizitoriu).

Condamnă pe inculpatul Bengescu Dan Costin, la o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. (...)

Condamnă pe inculpatul Hrebenciuc Andrei, la o pedeapsă de 2 ani închisoare pentru complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă. (...) În baza art. 81 Cod penal anterior, dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei aplicate, pe un termen de încercare de 4 ani, stabilit conform art. 82 Cod penal anterior.

Condamnă pe inculpata Sturdza (fostă Zaharia) Gabriela Rodica, la o pedeapsă de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la cumpărare de influenţă. În baza art. 81 Cod penal anterior, dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei aplicate, pe un termen de încercare de 4 ani, stabilit conform art. 82 Cod penal anterior.

Condamnă inculpata Bularca (fostă Adam) Anca Roxana, la o pedeapsă de 2 ani închisoare pentru complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă.

Condamnă pe inculpatul Kadas Iosif, la o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni închisoare pentru infracţiunea de cumpărare de influenţă", se arată în decizia Curţii de Apel Braşov.

×
Subiecte în articol: Viorel Hrebenciuc Ioan Adam
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close