Antena 3 CNN Actualitate Leasing-ul neachitat pentru autoturisme, un coşmar şi pentru firmă şi pentru beneficiar

Leasing-ul neachitat pentru autoturisme, un coşmar şi pentru firmă şi pentru beneficiar

Leasing-ul neachitat pentru autoturisme, un coşmar şi pentru firmă şi pentru beneficiar
Sursa foto: Masini
04 Apr 2009   •   20:15

Dacă aveţi maşini în leasing, şi nu mai aveţi bani de rate, firmele de leasing nu numai că vă iau maşina, dar sunt gata să vă şi dea în judecată, pentru a recupera banii. Unii spun că este abuz, dar deja există un precedent. Un judecător a dat o sentinţă, prin care utilizatorul a fost obligat, să plătească tot.

În vremuri de criza leasingul se poate transforma într-un coşmar în serie. Totul începe când beneficiarul nu mai poate plăti ratele. Primul pas pe care îl face firma de leasing este să contacteze beneficiarul şi să stabilească o întâlnire cu acesta.

Apoi, firma de leasing îoi bombardeaza clientul cu sms-uri, telefoane şi e-mail-uri. Este un fel de război psihologic în care beneficiarul maşinii trebuie sa înţeleaga ca soluţia cea mai bună este să platească. Firma de leasing propune fie micşorarea ratelor, fie un termen de graţie de câteva luni. După trei luni firma ridică maşina.

În acest moment începe greul şi pentru firma de leasing, care se chinuie sa vânda maşina pe piaţa second -hand, o tranzacţie în pierdere. După acest pas, şi clientul şi firma trăiesc ajung la tribunal. Firma vrea diferenţa de bani pentru că nu a mai putut să vândă maşina. Numeroase contracte prevăd că în această situaţie clientul dă suma, dobânda dar şi maşina.

?Activitatea de leasing financiar este reglementată şi monitorizată de normele BNR. În plus, normele prudenţiale îi obligă pe finanţatori să declanşeze procedura pentru a recupera pierderile?, explică avocatul Mădălina Hagima.

În prezent, fiecare firmă mare de leasing din România are cel puţin o sută de maşini neplătite. Numărul lor a crescut rapid în ultimele luni, iar 90% din cei care înapoiază maşinile sunt persoane juridice.

Observator

×
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close