Antena 3 CNN Actualitate Locale Cum arată primul "copac inteligent" instalat într-un oraş din România

Cum arată primul "copac inteligent" instalat într-un oraş din România

Marile oraşe din România se confruntă cu un grad ridicat de poluare şi nici nu respectă recomandările Organizației Mondiale a Sănătății privind spațiul verde pe cap de locuitor. Braşovul a găsit o soluţie: a amplasat primul copac urban.

Cum arată primul "copac inteligent" instalat într-un oraş din România
Sursa foto: brasovcity.ro
de Ovidiu Stan    |    14 Iul 2022   •   17:47

Primăria Braşov a anunţat că a relansat licitația pentru achiziția unui sistem inteligent de filtrare si purificare a aerului prin intermediul bio-tehnologiei.

Este vorba despre City Tree, primul „copac urban“. Acesta va fi testat în zona b-dului Eroilor, fie în Piața Sfântul Ioan, fie în Livada Poștei-Biblioteca Județeană.

Cum funcţionează acest sistem inteligent de filtrare și purificare a aerului 

Sistemul inovator este dotat cu ventilatoare de dimensiuni mari care „inspiră” aer murdar şi „expiră” aer filtrat.

"Acest arbore urban are aproximativ 9 metri pătraţi, este prevăzut cu un sistem de muşchi care filtrează noxele şi bioxidul de carbon, ajutat de câteva ventilatoare şi udat tot timpul. Acesta ar trebui să funcţioneze perfect pentru o perioadă de minim 3 ani de zile, aşa cum cum este prevăzut şi în proiectul de achiziţie pe care Primăria l-a lansat pe pagina Municipiului Braşov", a transmis Ovidiu Stan, corespondent Antena 3.

Sistemul trebuie să cuprindă echipamentele necesare instalării unui punct de filtrare a aerului la nivelul solului prin utilizarea unui sistem de tip mobilier urban, care utilizează plante (culturi de mușchi) care absorb particule în suspensie și oxizi de azot, atrag poluanți, inclusiv CO2 și eliberează oxigen, aer purificat.

Valoarea aportului de oxigen este echivalent cu 275 de copaci maturi

 Peretele viu vertical cu plante va oferi umbră, va fi irigat complet automatizat, alimentat cu substanțe nutritive și va utiliza tehnologia de ultimă oră Internet of Things (IoT) pentru monitorizare si mentenanță.

Calitatea aerului, performanța filtrării și cerințele instalațiilor pot fi monitorizate și analizate de la distanță. Peretele mușchilor irigați produce, de asemenea, prin sistemul de ventilație,  un efect de răcire asupra zonei înconjurătoare, ajutând la combaterea efectului insulei de căldură urbană. Ansamblul poate fi utilizat și ca loc de relaxare, având la bază o platformă de lemn de tip bancă.

Sistemul va fi însoțit de o aplicație mobilă care detaliază funcțiile echipamentelor utilizate, precum și performanța din punctul de vedere al parametrilor de mediu. Aplicația este asigurată de furnizor pentru 36 de luni de la punerea în funcțiune și include platforma tip „dashboard” pentru a afișa performanță și statusul echipamentului, precum și componenta de afișare a performantei în raport cu datele specifice de mediu din locul unde a fost instalat, se arată în comunicatul de presă transmis de Primăria Municipiului Braşov.

×
Subiecte în articol: copac inteligent Brașov City Tree
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close