Antena 3 CNN Actualitate Marian Sârbu: Legea unică a salarizării, aprobată până la 30 octombrie

Marian Sârbu: Legea unică a salarizării, aprobată până la 30 octombrie

Marian Sârbu: Legea unică a salarizării, aprobată până la 30 octombrie
Sursa foto: marian sarbu
09 Apr 2009   •   01:36

Legea Unică de Salarizare a personalului bugetar trebuie aprobată până la 30 octombrie 2009, a declarat ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Marian Sârbu, miercuri, în faţa membrilor Comisiei de Muncă a Camerei Deputaţilor.

Intenţia Guvernului este ca, la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare, proiectul Legii unice de Salarizare a bugetarilor să fie înaintat spre dezbatere Parlamentului.

?Vom solicita o sesiune extraordinară a Parlamentului la sfârşitul acestei sesiuni sau la începutul sesiunii următoare, astfel încât, la 30 octombrie, proiectul de lege să fie aprobat?, a afirmat Marian Sârbu.

Ministrul Muncii nu exclude posibilitatea aprobării acestui act normativ prin asumarea răspunderii guvernamentale în Parlament.

?Dacă avem consens politic şi dacă ne punem de acord cu grupurile Parlamentare atunci s-ar putea să solicităm asumarea răspunderii în Parlament pe această lege?, susţine Marian Sârbu.

Legea Unică de Salarizare a bugetarilor va urma să fie aplicată începând cu 1 ianuarie 2010, urmând ca, timp de trei ani, să se armonizeze la situaţia actuală din sistemul de salarizare: menţinerea salariilor mari şi creşterea salariilor mici. Din noul act normativ s-ar putea să iasă un salariu din care să facă parte şi sporul de vechime.

Până în octombrie, în aceste zile, va fi aprobată o Ordonanţă de Urgenţă care să reglementeze salarizarea bugetarilor inclusiv acordarea unor sporuri. Astfel, se dă posibilitatea ordonatorului principal de credite ca, prin negociere cu sindicatele, să stabilească sporurile pe care le acordă cât şi cuantumul lor în funcţie de sumele alocate prin buget la capitolul cheltuieli de personal, dar cu menţinerea locurilor de muncă.

Totodată, la nivelul Ministerului Muncii, susţine Marian Sârbu, se lucrează la elaborarea unei legi unice de pensionare care să reglementeze pensiile eliminând pensiile speciale.

Proiectul de lege privind cumulul dintre pensie şi salariu cât şi cuantumul va fi înaintat spre dezbatere Parlamentului şi nu va fi aplicat prin Ordonanţă de Urgenţă. Proiectul de lege privind acest cumul prevede, conform Ministrului Muncii un barem echivalent cu salariul mediu stabilit la începutul anului în calcularea bugetului asigurărilor sociale.

O altă preocupare a ministerului este şi aceea de a găsi posibilitatea financiară ca de pensia minimă să beneficieze şi persoanele cu handicap.

?Când am acordat pensia minimă garantată nu am luat în calcul persoanele cu handicap deoarece sunt două sisteme diferite de pensionare şi nici un au existat fonduri, a precizat ministrul Muncii, Marian Sârbu.


Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Marian Sarbu Ministerul Muncii
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close