Cotidianul francez Libération desfiinţează 93 de locuri de muncă. "Acesta este preţul plătit pentru ca ziarul să îşi câştige independenţa"

de A.M.P    |    15 Sep 2014   •   17:19
Cotidianul francez Libération desfiinţează 93 de locuri de muncă. "Acesta este preţul plătit pentru ca ziarul să îşi câştige independenţa"
Conducerea cotidianului francez Libération a anunţat, luni, că va desfiinţa 93 de locuri de muncă din totalul de 250 de angajaţi, dintre care 180 sunt jurnalişti, informează AFP.
   
Această reducere masivă de personal, cea mai importantă realizată vreodată la Libération, are ca scop crearea unei redacţii unificate între cea de presă scrisă şi divizia online a publicaţiei, care să cuprindă un număr total de 130 de jurnalişti, a precizat, într-un comunicat, directorul cotidianului, Laurent Joffrin.

Astfel, o cincime din posturile cotidianului Libération vor fi desfiinţate. În acest sens, un plan de plecări voluntare a fost implementat în cadrul redacţiei începând cu 1 august, însă doar 12 persoane au ales să părăsească cotidianul în această manieră.
   
"Criza din domeniul presei scrise, care a lovit crud cotidienele, ne obligă să ne adaptăm efectivul (93 de locuri de muncă sunt vizate spre desfiinţare), la fel cum au făcut multe dintre ziarele din Franţa şi din lume", a mai spus Laurent Joffrin.
   
Totodată, Laurent Joffrin a anunţat patru proiecte: relansarea site-ului Liberation.fr, cu o redacţie unificată de 130 de jurnalişti; difuzarea online a întregului conţinut al Libération, care va putea fi accesat contra cost de către internauţi; "profunda relansare" a versiunii pe hârtie a Libération, în primul semestru al anului 2015; "activităţi noi" conexe publicaţiei, precum relansarea unor forumuri de discuţii, lansarea unor suplimente şi transformarea publicaţiei lunare Next.
   
Potrivit lui Laurent Joffrin, această restructurare va face ca acest cotidian să ajungă pe profit la sfârşitul lui 2015. "Acesta este preţul plătit pentru ca ziarul să îşi câştige independenţa", a mai spus Joffrin.
   
Cotidianul Libération a fost înfiinţat în 1973 de scriitorul şi filosoful Jean-Paul Sartre. Tirajul cotidianului a scăzut de la 174.000 de exemplare în 2001, la 101.000, în 2013.
   
Viaţa acestui cotidian francez de stânga a fost foarte agitată în ultimii doi ani.
   
În februarie, directorul cotidianului, Nicolas Demorand, şi-a dat demisia, în plină criză între acţionarii publicaţiei şi echipa redacţională. Începând cu noiembrie 2013, Demorand a fost ţinta unei moţiuni de neîncredere, pe fondul unor relaţii foarte degradate cu echipa redacţională.
   
Tot în luna februarie, angajaţii cotidianului francez Libération, care se confruntă cu o gravă criză financiară, au anunţat că vor combate proiectul acţionarilor companiei care vor să transforme publicaţia într-o reţea socială, disponibilă pe suporturi multimedia. De asemenea, salariaţii au intrat în grevă pe 6 februarie, iar cotidianul Libération, ale cărui vânzări s-au prăbuşit în ultimii ani, nu a apărut pe piaţă pe 7 februarie.

Parteneri
x close