Antena 3 CNN Actualitate Media Presa internaţională, despre înmormântarea şi activitatea autointitulatului rege al romilor

Presa internaţională, despre înmormântarea şi activitatea autointitulatului rege al romilor

Presa internaţională, despre înmormântarea şi activitatea autointitulatului rege al romilor
Sursa foto: Foto: fastcompany.com
de M.Z.    |    23 Aug 2013   •   19:53
Presa internaţională scrie pe larg despre viaţa, activitatea şi funeraliile "regelui" autoproclamat al romilor, Florin Cioabă, înmormântat vineri după-amiază în Cimitirul Municipal din Sibiu.

Informaţiile au fost prezentate vineri, în emisiunea 100 de minute, de la Antena 3.
 
"Regele ţiganilor, înmormântat în Transilvania", titrează ziarul britanic The Guardian, notând că mii de oameni au participat la funeraliile lui Florin Cioabă, "un membru al unei familii care a condus minoritatea romă începând din secolul al XIX-lea şi un activist care a pledat pentru drepturile romilor, în special pentru educaţia copiilor săraci, după ce fiica lui de 12 ani fugise din biserică scurt timp înainte de a fi căsătorită conform unui aranjament între familii".
 
Agenţia Associated Press notează că "regele Florin Cioabă a contribuit la îmbunătăţirea relaţiilor cu românii şi la modernizarea tradiţiilor ţigăneşti, păstrând, în acelaşi timp, specificitatea culturii ţigăneşti"."Florin Cioabă a reuşit să aducă tradiţia ţigănească privind căsătoriile minorilor romi în concordanţă cu legislaţia românească", subliniază AP.
 
"Cioabă s-a bucurat de prietenia preşedintelui Traian Băsescu", observă site-ul italian MeridianNotizie.it, subliniind că "regele romilor din întreaga lume, mort la vârsta de 58 de ani, a beneficiat de funeralii solemne".
 
"Regele autoproclamat al romilor a fost înmormântat în România", titrează Agenţia France Presse, amintind că Florin Cioabă a fost fiul lui Ion Cioabă, un lider respectat al romilor care a supravieţuit deportării în Transnistria în timpul regimului mareşalului pronazist Ion Antonescu.
 
Postul Euronews vorbeşte şi despre problema succesiunii. Presa internaţională îl consideră pe Florin Cioabă drept un activist care a luptat pentru ca şi copii din familiile sărace de romi să aibă acces la învăţământul de stat. 
 
"Regele Romilor este înhumat printr-o ceremonie pe măsura poziţiei sale", scrie ziarul The Sun Herald, care vorbeşte despre fastul înmormântării. 
 
Şi în Canada, MontreallGazette spune că Florin Cioabă are un mormânt din marmură, construit în ultimele zile. 
 
Alte ziare şi televiziuni din America de Nord, de asemenea, au transmis ştiri despre funeraliile de la Sibiu. Mai multe articole spun că familia Cioabă conduce din secolul al XIX-lea comunitatea romilor din România şi că Florin Cioabă a moştenit coroana de la tatăl său, Ion, care a fost deportat în Uniunea Sovietică, în anii Holocaustului. 
 
Despre înhumarea lui Florin Cioabă au vorbit şi ziarele italiene, spaniole şi germane. Articole au apărut chiar şi în presa din Asia.

Pe 18 august, autointitulatul rege al romilor Florin Cioabă a încetat din viaţă, la vârsta de 58 de ani, într-un spital din Antalya, unde medicii îi montaseră un dispozitiv care să-i ajute inima să pompeze sânge.

 

×
Parteneri
Companiile aeriene impun o nouă regulă pentru pasageri
x close