Antena 3 CNN Actualitate Media România curată: De ce ar trebui închisă România TV. Cinci motive

România curată: De ce ar trebui închisă România TV. Cinci motive

România curată: De ce ar trebui închisă România TV. Cinci motive
03 Ian 2017   •   11:19

Președinta Societății Academice Române, Alina Mungiu-Pippidi, enumeră cinci motive pentru care televiziunea patronată de Sebastian Ghiță ar trebui închisă.

Consiliul Național al Audiovizualului ar trebui să închidă România TV, așa cum a închis OTV. Iată cinci motive îndestulătoare și două recomandări, scrie Mungiu-Pippidi.

1. România TV nu a fost niciodată în legalitate, ea a emis mai întîi și a făcut rost pe șest de licență după aceea. Existența ei s-a bazat pe tipicul furt de identitate din statul român, unde proprietatea nu e niciodată protejată de autorități, combinație a faptului că firma furată (Realitatea TV) aparținea atunci lui S.O. Vântu/E. Scwartzenberg, contra cărora Traian Băsescu lupta pe față, iar Ghiță era favorizat că îi făcea servicii (pretextul închiderii lui Vântu au fost amenințările la adresa lui Ghiță, care a făcut o plîngere- dosarele pe bune au venit mai tîrziu). Realitatea, prin patronii de atunci și administratorii judiciari de mai tîrziu, a cîștigat în instanță, dar CNA (Răsvan Popescu) a permis practic lui Ghiță să păstreze profitul din furt și să-l reinvestească. Asta, deși 96 (1) din legea audiovizuală spune: ”Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă transmisia serviciilor de programe de televiziune ori de radiodifuziune fără licenţă de emisie sau licenţă de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru. Și (2) În cazul săvârşirii infracţiunilor prevăzute la alin. (1) instanţa poate dispune şi aplicarea dispoziţiilor Codului penal privind confiscarea specială”.

2. CNA are dreptul, conferit de art 95 (1) de a decide retragerea licenţei audiovizuale sau a dreptului de furnizare a serviciului media audiovizual la cerere, în cazul săvârşirii repetate de către furnizorul de servicii media a uneia dintre următoarele fapte: a) incitarea publicului la ură naţională, rasială sau religioasă; b) incitarea explicită la violenţă publică; c) incitarea la acţiuni care au drept scop disoluţia autorităţii de stat; etc- Deciziile emise în condiţiile art. 95 şi 95 (1) pot fi atacate la secţia de contencios administrativ a curţii de apel; soluţionarea cauzei se face în cel mult 15 zile de la sesizare. Agenția de Monitorizare Media a adunat un dosar enorm privitor la asemenea incitări de către România TV, de la sănătatea președintelui la amenințări imaginare la frontiere și conspirații inventate (vezi aici). Numai pentru titlurile pe galben incitînd la violență contra celor vînduți lui Soros sau agenturilor străine și ar trebui retrasă licența, că violența șovinismului practicat de RTV a contaminat întreaga campanie electorală, cu consecințe care depășesc rezultatul imediat și nu aduc profit nimănui. Prost e cine își face iluzii că poți controla asemenea monștri odată ce le dai drumul din cușcă, cum cred că a văzut și Liviu Dragnea la nominalizarea lui Sevil Shaidehh.

3. Originea firmelor care finanțează această televiziune devine din zi în zi mai dubioasă, inclusiv privitor la naționalitatea lor. RISE Project a găsit recent în documentele Panama Papers că există intermediari la firmele off shore ale lui Sebi Ghiță pînă și trei rusoaice cu domiciliile în Donețk, Ucraina, zonă separatistă, care muncesc în Federația Rusă, una fiind asistentă medicală. Serviciul de spălare al banilor a găsit deja firmele cipriote off shore ale lui Ghiță, care la rîndul lor deschid alte firme off shore.

Mai multe, pe romaniacurata.ro.

×
Subiecte în articol: Sebastian Ghita
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close