Antena 3 CNN Actualitate Metrorex vrea grevă generală

Metrorex vrea grevă generală

Metrorex vrea grevă generală
20 Feb 2007   •   08:16

Sindicaliştii consideră că greva lor este legală: ?Administraţia Metrorex refuză negocierea cu sindicaliştii, ceea ce este ilegal, deoarece legea îi obligă ca, pe parcursul conflictului de muncă, să aibă loc negocieri. Conflictul de interese a fost înregistrat de Ministerul Muncii Solidarităţii Sociale şi Familiei, care avea obligaţia să organizeze concilierea între cele două părţi. Refuzul organizării concilierii permite sindicaliştilor, conform legii, să declanşeze conflictul de interese. Deci greva noastră este legală. Cel care nu cunoaşte legislaţia este directorul Şoavă, iar noi îl vom da în judecată pentru că se antepronunţă asupra grevei, înaintea instanţei afirmând că este ilegal. Noi vom continua acţiunile de protest. Aşteptăm să fim chemaţi la negocieri. În paralel vom strânge toate semnăturile pentru declanşarea grevei generale care va fi cel mai târziu în 26 februarie?, afirmă liderul sindical Ion Rădoi pentru Rompres.

Trenurile de metrou nu au circulat marţi dimineaţă între orele 4 şi 6. Motivul - o grevă de avertisment declanşată de angajaţii Metrorex. Sindicaliştii au recurs la întreruperea lucrului pentru că negocierile cu liderii companiei privind creşterea salariilor şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă au eşuat. Angajaţii de la metrou vor salarii mai mari cu 40%.

Protestul a început la ora 4. Aşa că bucureştenii care au ajuns în staţii la ora 5, atunci când metroul pleacă pe traseu, au avut parte de o mare surpriză când au găsit afişele de grevă. Angajaţii Metrorex spun că protestul lor este justificat.

Ei solicită creşterea salariilor cu 40% precum şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi achiziţionarea unor echipamente de protecţie performante. Până acum conducerea companiei a refuzat negocierile pe motiv că bugetul nu a fost încă aprobat.

O eventuală grevă generală ar putea afecta grav cele peste 700.000 de persoane care circulă zilnic cu metroul. Liderii sindicali Metrorex au spus că dacă nu se va găsi nicio soluţie la problemele lor, angajaţii de la metrou sunt hotărâţi să declanşeze greva generală.

Antena 3

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close